EU: Tehnološki giganti treba da plaćaju veće poreze

Ministri finansija EU razgovaraće o promenama poreskih propisa kako bi giganti poput Gugla ili Fejsebuka morali da plaćaju veće poreze u Evropi.
EU: Tehnološki giganti treba da plaćaju veće poreze
Foto: Pixabay
Evropski regulatori postaju sve oštriji prema američkim tehnološkim gigantima za koje smatraju da stiču preveliku moć, a pod istragom EU će se naći i Amazon i Epl, piše u jednom dokumentu EU u koji je imala uvid agencija AFP.
 
"Hitno treba zatvoriti rupu u međunarodnim poreskim propisima kako bi se osiguralo fer oporezivanje dobiti preduzeća koja posluju u digitalnoj sferi", navodi se u dokumentu EU pripremljenom za sastanak ministara finansija u Estoniji 15. septembra. Dokument je sastavila vlada Estonije, koja trenutno predsedava EU i koja se smatra digitalnim liderom u Evropi.
 
U njemu se osuđuje aktuelno stanje u Evropi u kojoj države EU imaju pravo oporezivanja multinacionalnih kompanija kada su one "fizički prisutne" na njihovoj teritoriji. Umesto toga, prema predlogu, velike digitalne kompanije bi bile u obavezi da plaćaju porez na dobit u zemljama u kojima je ostvaruju, a ne samo tamo gde su prisutne.
 
Mnoge digitalne platforme koje posluju u EU imaju sedište u Irskoj koja im nudi režim niskih korporativnih poreza, što omogućava internet giganatima da izbegavaju veću poresku stopu u drugim zemljama članicama unije. Vlasti nekoliko država EU pokrenule su zbog toga poresku bitku protiv Gugla i drugih velikih internet kompanija.
 
Francuski sud je u julu doneo presudu da Gugl ne treba da plati 1,12 milijardi evra poreza koje potražuje država. Francuska se žalila na tu sudsku odluku.
  • Zivan

    09.09.2017 09:55
    Napokon da se Evropljani sete da bi valjalo oporezovati najprofitnije i najbogatije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.