"Slotera Nika za predsednika" najbolji dokumentarac na festivalu u Zagrebu

Najboljim dokumentarnim filmom na desetom Zagreb film festivalu (ZFF), proglašen je srpsko-kanadski film "Slotera Nika za predsednika" Roba Stjuarta.
Najboljim dokumentarnim filmom na desetom Zagreb film festivalu (ZFF), proglašen je srpsko-kanadski film "Slotera Nika za predsednika" Roba Stjuarta.

"Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nika koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svako trebalo da ima priliku da svira pank u Novom Sadu", navodi se u obrazloženju za nagrađeni film koji će uz Zlatna kolica dobiti i 1.000 evra.

Specijalno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dato je izraelskom filmu "Život u slikama" Tamar Tal za "nežan i dubok prikaz odnosa babe i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja, kao i oštrinu i humor stare dame".

Međunarodnom žiriju koji je odlučivao o nagradama za dokumentarne filmove predsedavao je poznati austrijski režiser, scenarista i snimatelj Mihael Glavoger.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i nagradu u iznosu od 4.000 evra dobio je rumunski film "Svi u našoj familiji" Radu Žudea, dok je Zlatna kolica i 1.000 evra za najbolji kratkometražni igrani film dobio izraelski film "Povratak" Šaja Levija, a specijalno priznanje poljski film Barbakan Bartolomeja Žmude. Nagradu u konkurenciji hrvatskog filma "Kockice" dobio je film "Terarij" Hane Jušić, a uz Zlatna kolica autorka će dobiti i 10.000 kuna (1.330 evra). Specijalno priznanje dobio je Ivan Sikavica za film "Bejbisiter".

Nagrade će biti uručene večeras na zatvaranju festivala koji je otvoren 14.oktobra, a završava sutra repriznim prikazivanjem nekih filmova, među kojima i srpskog filma "Klip" Maje Miloš koji je izazvao velik interes na festivalu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.