"Kikinda švorc" prepolovljen

Festival kratke priče koji će se 29. i 30. avgusta održati u Kikindi i Beogradu pod sloganom "Kikinda švorc" bio je primoran da prepolovi broj dana i broj učesnika pošto je izostala finansijska podrška, kojoj se nadao od Ministarstva kulture Srbije.
Festival kratke priče koji će se 29. i 30. avgusta održati u Kikindi i Beogradu pod sloganom "Kikinda švorc" bio je primoran da prepolovi broj dana i broj učesnika pošto je izostala finansijska podrška, kojoj se nadao od Ministarstva kulture Srbije.

Koordinator festivala "Kikinda šort" Srđan Papić podsetio je da je ovo jedini regionalni međunarodni festival kratke priče koji je okupljao i do 20 pisaca iz 13 zemalja a ove godine učestvovaće devet pisaca iz šest zemalja. Svi su iz regiona sa izuzetkom Holanđanina Merejn de Bura.

Papić je istakao da nedostatak novca nije uticao na kvalitet gostiju koji su se odazvali pozivu, na čelu sa najboljim autorom te vrste proze sa ovog područja, Davidom Albaharijem.

Pored Albaharija na festivalu će učestvovati Enes Halilović i Bojan Krivokapić (Srbija), Berislav Blagojević (BiH), Tea Tulić i Marko Pogačar (Hrvatska), Žuža Čobanka (Mađarska), Aleksandru Potkoava (Rumunija) i već pomenuti gost ih Holandije.

Papić je primetio da je u skladu sa ovogodišnjim nadimkom manifestacije i podatak da niko od pisaca koji će nastupiti nije u radnom odnosu a prisutni gost iz Bosne i Hercegovine Berislav Blagojević je prokomentarisao da se "u ovo doba, više nego ikada do sada, ne isplati biti pisac", ali on smatra da za duboku potrebu da se piše "moraju da se podnesu i žrtve".

Sa njegovom konstatacijom da je veoma važna interakcija sa publikom složio se Enes Halilović, jedini od gostiju koji je bio učesnik i prvog festivala "Kikinda šort" i koji je veoma srećan što je ova smotra kratke priče opstala, stekla internacionalni ugled i poželeo joj dug život.

U Kikindi će se festival održati sutra uveče u bašti Narodne biblioteke "Jovan Popović", a u petak (30. avgusta) pisci se sele u Beograd gde će nastupiti u UK "Parobrod".

Papić je kazao da program počinje u 21 sat i, ukoliko ne bude kiše, odvijaće se na prostoru ispred "Parobroda" u ulici Gospodar Jevremovoj, a u slučaju kiše pisci i publika se sele u salu "Parobroda".

Inače, i dalje je obezbeđen prevod svake priče, koju pisac čita u originalu, na srpski i na engleski.

Zbornici kratkih priča koji su objavljivani nakon svakog festivala, a do sada ih je štampano šest i sedmi se priprema, neće imati svoj nastavak, barem dok se ne obezbede sredstva koje je ova manifestacija imala na svom početku, istakao je Papić i najavio da će ovoga puta u katalogu učesnika biti objavljena po jedna njihova priča.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.