Grčka: Suzavcem na prosvetare

Oko 7.000 nastavnika i zaposlenih u javnom sektoru okupilo se u podne ispred zgrade grčkog parlamenta u znak protesta zbog najavljenog otpuštanja u državnom sektoru.
Oko 7.000 nastavnika i zaposlenih u javnom sektoru okupilo se u podne ispred zgrade grčkog parlamenta u znak protesta zbog najavljenog otpuštanja u državnom sektoru.

Policija je upotrebila suzavac kako bi onemogućila štrajkače da uđu u zgradu ministarstva za administrativne reforme u centralnom delu Atine.

Srednje škole su zatvorene u Atini i u oblasti Kolonaki, dok studenti pohađaju nastavu koja je redukovana i ima najava da će se univerzitetski profesori priključiti štrajku kasnije ove nedelje.

U Solunu se oko 10.000 ljudi okupilo na prostestnom maršu, mada je glavna Unija državnih službenika pozvala na dvodnevni štrajk javnog sektora u sredu i četvrtak zbog vladinih planova da otpusti oko 12.500 zaposlenih u javnom sektoru kao deo napora za rešenje problema glomaznog javnog sektora i ispunjavanje uslova međunarodnih finansijera za spasavanja grčke privrede.

Grčki ministar obrazovanja Konstantinos Arvanitopoulos izjavio da će reforme u sektoru obrazovanja uštedeti milione evra poreskih obveznika. "Moramo da idemo napred sa svim strukturnim reformama koje će naš obrazovni sistem poboljšati i učiniti ga manje rasipničkim", naveo je on.

Grčka mora da otpusti na hiljade državnih radnika primenom takozvanog programa mobilnosti, do kraja ovog meseca, kada će nastavnici biti ocenjeni i prebačeni na druga radna mesta ili otpušteni, a zbog "remonta" državnog sektora.

Otpuštanje radnika u Grčkoj osetljivo je pitanje u krizom pogođenoj zemlji, gde je nezaposlenost dostigla skoro 28 odsto, a nivo siromaštva naglo porastao u poslednjih šest godina recesije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.