Država da plati fizioterapeute za vrhunske sportiste

Kako povrede ne bi ometale naše vrhunske sportiste, neophodno je da tokom cele karijere imaju i kvalitetan oporavak od svakodnevih trenažnih opterećenja.

Na nedavno završenom Atletskom prvenstvu Evrope u Beogradu bilo bi više medalja da ozlede nisu desetkovale naše reprezentativce. Nije uporni desetobojac Mihal Dudaš izgubio medalju zato što nije izdržao samonametnuti tempo u završnoj trci na 1.000metara; ključne bodove propustio je slabijim skokovima u dalj i vis, a upravo u tim disciplinama se videlo koliko ga ometa ozleda stopala.

Previše povređenih

Kuglašu Kolašincu nije pomogla ni blokada bola injekcijom, usled povrede bacio je metar manje nego što je bio spreman. Povreda je učinila da nastup daljaša Jovančevića i sprintera Raovića bude bled, a preponaš Ristić je odustao od učešća.

Odlični skakač Lazar Anić je propustio nastup na Balkanskim igrama kako ne bi rizikovao obnovu tek zalečene ozlede pred mnogo važniji evropski šampionat. Već tri godine Emir Bekrić beleži, i zbog povrede, rezultate ispod takmičarskog nivoa.

Prevelik broj naših vrhunskih atletičara muči se s povredama. Stoga se nastup državnog tima svodi na nekoliko takmičara. Učestale povrede utiču na karijeru, pa naši često napuštaju borilišta u godinama kada njihovi takmaci iz zemalja sa vrhunskom atletikom još postižu šampionske rezultate.

Deda skočniji od unuka

Tako su na beogradskoj predstavi najbolji u troskoku bili veterani Nelson Evori (17,20 metara) i Fabricio Donato (17,13) ispred nadarenih junoša, Nemca Hasa i tamnoputog Francuza Pojnantija. Ne bi bilo ništa neobično da Portugalac Evori nema 36, a Italijan Donato punih 40 leta.

Obojica, ne samo izgledom, već su i rezultatima ravni rivalima u, kako se uobičajava reći, najboljem uzrastu. Često su, kao što je bilo u Beogradu, i bolji.

Naravno da je reč o atletičarima izuzetno visokog nivoa, koji su tokom cele karijere bili pod okom vrhunskih trenera. Duga i snažna opterećenja ne da nisu dovela do povrede, već obojica zadivljuju mladalačkom telesnom konstitucijom i vitalnošću. Donato je više puta objašnjavao sportsku dugovočnost i uvek je isticao značaj kvalitetnog oporavka posle treninga.

Zaboravljeni fizioterapeuti

I tu je, čini se, slabija strana naše atletike. U nas su fizioterapeuti i stručnjaci za ishranu samo izuzetno prisutni u radu, i najboljih klubova.

Nema obaveze da se i ovaj vid pripreme posmatra kao sastavni deo trenažnog postupka i priprema za vrhunske rezultate. Previše toga je prepušteno klubovima, koji se,kako znaju i umeju, snalaze i sami rešavaju probleme ove vrste. Koliko mogu.

Upravo kvalitet oporavka od trenažnih opterećenja je od velikog značaja za brzu revitalizaciju organizma i sposobnost da se ponovo prođe kroz trenažni postupak. I tako iz dana u dan. Drugim rečima, izostanak kvalitetnog oporavka čini sportistu osetljivim na napore, pa se i ozleđuju neuporedivo lakše nego atlete koji prolazi kroz kompletan trenažni  proces.

Sprečiti povrede

Kako je dvadeseti vek nametnuo imperativ "kvaliteta života" i običnom čoveku je postalo jasno koliko je važan oporavak. Otuda trend redovnih poseta fitnes klubovima, saunama i masažama.

Naravno da i naši sportisti teže da u trenažni postupak ubace i fitnes, masažu. Dobro je što su klubovi, prateći svetska iskustva, počeli sami da rešavaju ovo pitanje.

Ipak, sve bi bilo mnogo lakše kada bi oporavak i od države bio prepoznat kao sastavan deo treninga, koji zahteva stručan i plaćen rad. Dotle, sportisti će nam završavati karijeru znatno ranije, a i povrede će ih mučiti svaki čas i ograničavati im rezultate.

  • Zato

    12.03.2017 17:02
    Zoolok i haaa
    Ti što imaju milionske ugovore imaju svoje fizioterapeute, neće ići kod državnog.
    Fizioterapeuti su potrebni sportistima i mladima koji se bave sportom (iznad 15 godina), da bi se izbegle i na vreme sanirale potrebe.
    Vama fiziterapeut u te svrhe i ne treba ,jer se sportom kanda ne bavite ni rekreativno.
    Osim toga država bi zaposlila mlade nezaposlene fizioterapeute sa biroa.Bolje njih nego
    hiljadu i jednog ispijača kafe po JP, zar ne?
  • mle

    12.03.2017 13:46
    A sto ne bi prosvetarima malo digli plate ili onima koji su mnogo bitniji, ukinite poreze na bebi opremu ili slicno.
  • Rade

    12.03.2017 12:51
    Mislite narod da plati fudbalerima i klubovima koje vodi mafija i huligani a oni da se prodaju stranim klubovima i da nikada nedaju dinara poreza ovoj zemlji dokle bre ovo izivljavanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.