Upotreba pandemije: Izbori i protesti

Za stare Grke Olimpijske igre su bile svetinja, prekidali su ratove kako bi omogućili nadmetanje atleta.
Piše: Živan Lazić
 
U današnje vreme nema ni približnog poštovanja "viših vrednosti"; političari vode žestoke rasprave baš u svakom času. To važi i za vreme u kojem se čitav svet neočekivano našao u situaciji da sve snage, stručne i materijalne, usmeri na savladavanje smrtonosne virusne zaraze. Sudeći prema lokalnim dešavanjima u Srbiji, brže širenje epidemije pogoduje političkim prepucavanjima. 
 
Od izbora do nasilja
 
Tako su unazad mesec dana, kada je broj novozaraženih počeo naglo da raste i premašuje 100 na dan, održani izbori, mada je svima jasno da je gotovo u svakoj fazi (pred)izbornog postupka rizik zaražavanja bio uočljivo povišen. Slično se događalo i protekle sedmice; pred Skupštinom u Beogradu, u manjoj meri i na centralnim trgovima nekoliko gradova, događali su se protesti građana na poziv najšireg spektra opozicionih stranaka. Povremeno su prelazili u divljaštvo.
 
Insistiranje na održavanju glasanja vladajući "naprednjaci" su obrazložili činjenicom da je reč o redovnim parlamentarnim izborima, iako je bilo predloga da se oni odlože. Pozivali su se, između ostalog, i na praksu održavanja izbora tokom pandemije u nekim drugim evropskim državama.
 
Takav stav jeste logičan i pravno zasnovan. Međutim, vanredni potezi se povlače upravo u vanrednim okolnostima, što svakako jeste trenutak kada virus masovno zahvata stanovništvo i kada sve veći broj obolelih tragično okončava. 
 
Policijski sat kao izgovor
 
Tokom epidemija, jasnije nego u uobičajenom svakodnevnom životu, odslikavaju se navike, sklonosti i ponašanje ljudi. I humano, ali i ono drugačije. Izbori su bili šansa da vladajući sloj pokaže razumevanje prema drugima - prema onima koji su zbog prilika u kojima žive i rade više na udaru podmuklog korona u odnosu na makar delimično zaštićenu elitu. Međutim, vladajući sloj poneo se tipično birokratski.
 
  
 
Poslednjih dana i na opozicionoj sceni videli smo bahato i krajnje sebično ponašanje. Ljuti zbog neuspeha bojkota izbora, opozicionari su organizovali demonstracije pred palamentarnim zdanjem. Povod su našli u rečima predsednika Vučića kojima je najavio mogućnost ponovnog uvođenja vremenskog ograničenja kretanja, kolokvijalno nazvanog "policijski sat". 
 
Naravno da je u pitanju izgovor, tokom pandemije kakva se ne pamti jedan vek unazad, ograničenja pojedinih ljudskih prava su česta. Zapravo, ponekad i nužna kako bi se izbegao pomor. Pogotovo kada je reč o novom, nedovoljno poznatom virusu čije se dejstvo pokazalo mnogo ubitačnije nego što je prvih meseci izgledalo. 
 
Takođe i infektivnost je neuobičajeno snažna, a sve to ga čini veoma lukavim i opasnim protivnikom. Ni leka, ni vakcine još nema, i kada se pojave veliko je pitanje u kojoj meri će biti dostupni najširoj populaciji.
 
Propadanje opozicije
 
U vremenima kada pandemija ubrzava i postaje sve razornija, ljudima je u fokusu briga kako da sačuvaju život, porodicu i radno mesto. Sve ostalo odlazi u drugi plan. Stoga je pozivanje na bunt gotovo ravno pucnju u sopstvenu nogu. Novi minus opozicije.
 
Mnogi se pitaju zašto se opozicija odlučila na ovakav korak? Pa i nije. Signal, možda bi se moglo reći i naredba, stigao je iz inostranstva. Sve zarad podizanja tenzije i pritiska na srpsku stranu pred srpsko-kosovske pregovore, uz posredovanje Evropske unije. Odsustvo koherentne programske orijentacije protesta ukazuje da je sve zbrzano, učinjeno na inopritisak i tek koji dan nakon što je vladajuća stranka uverljivo pobedila na izborima.
 
  
 
Već godinu i po dana opozicija postaje sama sebi svrhom. Razne grupacije se međusobno stalno svađaju, nekada vodeća stranka se već ko zna koji put deli, druge pak ne mogu ni da sakupe neophodan broj potpisa za oficijelno registrovanje, pa se stalno udružuju u nekakve saveze. Na poslednjim izborima bojkot je podržalo najviše četiri, pet odsto biračkog tela. To je mera uspešnosti gotovo desetak stranaka iz opozicionog kruga. Suviše malo.
 
Ka izborima
 
U takvoj situaciji teško da ima drugačijeg rešenja od preispitivanja, inoviranja programa i članstva, te priprema za naredne izbore. Stižu za manje od dve godine, predsednički i izbori na nivou Beograda. Na ovim poslednjim opozicija je tradicionalno dobro prolazila, sve do poslednjih, kada je doživela fijasko. Već tada glasači su signalizirali opoziciji da je u krupnim poteškoćama i na pogrešnom putu. 
 
Organizovanje nereda i koketiranje sa stranim ambasadama teško da će stranke podići sa dna. Oporavak podrazumeva mnogo osmišljeniji program, usmeren na dobrobit građana, ne na ispunjavanje želja diplomata iz Vašingtona, Berlina ili Moskve.
  • Reč

    18.07.2020 12:09
    Čitajte tekst i argumentujte
    Zašto novinara koji iznese mišljenje koje je suprogno vašem i one koji to podrže nazivate "botovima"? Ako tražite bolje i lepše za našu zemlju pokažite nam to svojim primerom. Rado ćemo ga podržati i slediti. Ovako, vrlo je neizdrživo imati tako priprosto iznešene opozicione stavove, koji su praćeni etikecijama. Radije narod "pada" i na prepredeno umiljavanje političara na vlasti, nego na neprestano korišćenje loših reči. Ničiji mozak to ne može na duže staze prihvatiti. Žao mi je, ustvari, što to u opoziciji nema ko da shvati i praktikuje.
  • Pacijent

    18.07.2020 12:00
    Nema ovde leka
  • ja

    18.07.2020 11:52
    ?
    Inopritisak? Bravo majstore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.