Torel... tolela... to-re-laaaa... ma nebitno

Danas se širom planete obeležava Međunarodni dan tolerancije, koji je ustanovio UNESCO.
Torel... tolela... to-re-laaaa... ma nebitno
Foto: 021.rs

Prema deklaraciji Ujedinjenih nacija iz 1995. godine, tolerancija se definiše kao prihvatanje činjenice da ljudska bića koja su po prirodi različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima imaju pravo da žive i budu to što jesu. Tolerancija tako podrazumeva uvažavanje tuđih ideja, načina života, stavova a biti tolerantan odnosi se na svest o različitostima. Ona nije samo moralna kategorija već i politički i zakonski zahtev.

I sad naravno očekujemo da se pisac zapita: a koliko smo zapravo tolerantni? Pa da konstatuje koliko nismo, pa najoštrije da osudi to i kaže kako treba da budemo više? Pa da, dobro očekujete, sva ova pitanja i konstatacije su ključne u bavljenju temom i ne samo na dan kad se obeležava.

Jesmo li tolerantni, recimo, prema starijima? Nismo. Rado ih i iz zabave ponižavamo, nerviraju nas posebno kada im treba devet sati da povade te tri stvari iz korpe u Univeru ispred nas, a posebno kada drže monopol nad svim redovima ikad. Posebno nam skaču po živcima u čekaonicama kod lekara, jer užasno iritantna zapitkivanja kojima žele da započnu komunikaciju redovno seku trominutnim kašljanjem.
 
Jesmo li tolerantni prema ženama? Pa i nismo baš, smaraju i one. Em žele da ih primetiš u jeziku, em da ih kroz isti ne vređaš, em očekuju da im ustaneš u busu kad su trudne.
 
Jesmo li tolerantni prema drugim etničkim zajednicama? Pa, nama su u Vojvodini puna usta ponosa zbog etničke raznolikosti ali u odnosu na nivo na kom bi trebalo da bude, ono je i dalje pretežno samo na papiru. Potraga za školom sa najmanje romske dece za naše čedo previše je česta pojava – i odlična podloga da na toleranciji ne poradimo ni za buduće naraštaje.
 
Da li smo tolerantni prema ljudima drugih religija? Pazi, nemam ništa protiv, ali što dalje od mene. Lakše je da ni ne pomišljamo ko su, kako žive, u šta veruju jer su možda, ne dozvoli gospodine, slični nama ili još jezivije - drugačiji.
 
Da li smo tolerantni prema ljudima sa invaliditetom? Naravno, do poslednjeg parking mesta označenog samo za njih. Ponekad, čovek pomisli da ima previše tih njihovih slobodnih mesta a njih premalo, hm!
 
Da li smo tolerantni prema strancima u Srbiji? Da, da, kako ne, dok ih dirkamo dugim štapom iz daljine i opipavamo plodno tle za podići kiriju na milion evra.
 
Da li smo tolerantni prema različitim seksualnim orijentacijama? I opet, nemam ja ništa protiv njih, ali "četiri zida" fazon, meni u kuću neće ući.
 
Da li smo tolerantni prema bilo kome iz gore navedenih kategorija? Da, samo onoliko koliko je neophodno da se onako ovlaš kaže da smo "ok" iako smo unutra i dalje deo male nerazvijene sredine. 
I već čujem kako odnekud dopire "neeeću da mi neko nameće nešto što ja ne želim". E pa, tolerancija se po deklaraciji ne definiše ni kao povlađivanje ni kao ravnodušnost, ona je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti. Predstavlja priznanje univerzalnih prava i sloboda drugih. Ne da nameću, da prosto bivstvuju. Štonosekaže, tolerancija je poštovanje zbog naših razlika, a ne uprkos njima. 
 
S druge strane, koliko smo netolerantni toliko i preterujemo u toleranciji. Neverovatno je koliko smo stvari u stanju da istolerišemo i kao po pravilu – kako ne valja. Da li tolerišemo afere vlasti, dva minuta snimka sa naplatne, helikopter, tetku, Feketić i ostalo? Da da, naravno, i afere su ljudi. 
 
Da li tolerišemo zagađenja? Naravno, šta ima veze. Da li tolerišemo uništavanje grada, GUP i klečanje? Da, da, uništitelj mi je prvi komšija, miran porodičan čovek. Da li tolerišemo restrikcije, hladne radijatore i poskupljenja? Što da ne! Ajde bre, pa nismo mi tamo neki. Da li tolerišemo sve loše što nam uništava živote? Naravno. 
 
Možda da se na međunarodni dan tolerancije zapitamo zbog čega smo zaboga tako puni iste, ali samo na pogrešnom mestu.
  • Zemlja čudesa

    30.11.2022 13:43
    Vladan
    16.11.2022 • 11:25
    @Aleksej
    Iz mog iskustva tolerancija je za ljude. Nije za verski zatucane, homofobične i primitivne životinje.

    Znači, ove treba bez trunke tolerancije barem zatvoriti u logore, ako već ne odmah pobiti? Veoma liberalan stav, autentična "cancel culture".
  • Milicajac frilenser

    16.11.2022 14:13
    When I am king
    You will be first against the wall

    Paranoid Android (1997), Radiohead
  • /

    16.11.2022 14:09
    /
    i nacisti su se deklarisali kao tolerantni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.