Pitanje prioriteta: Knindže u Novom Sadu

Nije svaki uživalac opojne muzike Baje Malog Knindže huligan, ali svaki huligan jeste uživalac turbo lirike.
Pitanje prioriteta: Knindže u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Sada kada imam vašu pažnju, uz dozu besa ili kratkotrajnog zadovoljstva zbog tvrdnje iznad, trebalo bi da se kaže ona može i ne mora da bude blizu istine, ali da nikako ne može da bude apsolutna istina. 

Kada ste svakodnevno bombardovani gomilom vesti, onda ne čudi to što se one doživljavaju na nivou senzacije, čije je pogonsko gorivo neretko mržnja ili nerazumevanje. 

Iz tog razloga nije zapanjujuće to da je veći odjek u javnosti imala (reakcijom sa društvenih mreža iznuđena) vest o koncertu Baje Malog Knindže na Spensu nego informacija da su se kraj škole "Prva vojvođanska brigada" okupili huligani. Nosile su delije palice, jer su osioni i glupi, ali i zato što su u školi bili fudbaleri novosadskog kluba. 
 
I uspon huliganizma, ali i Baje Malog Knindže kao paradigme nacionalističko-zavičajne muzike, preklapa se sa momentom raspada nekadašnje države i trenutkom kada je na njenom prostoru zavladao neskriveni šovinizam. Međutim, nije ovde reč o tome šta nam govori popularnost jednog autora i broj koji otkriva koliko puta su "Delije" urlale "Kad sam bio mali" ili koliko njih je devedesetih završilo u paravojnim formacijama, poput Knindži.
 
Naprotiv, dve vesti i preterana reakcija na jednu, a izostanak iste na ovu drugu, govori ponešto i o gradu određenom kao mesto zbivanja radnje. 
 
Koncert čoveka koji je ceo jedan album otpevao srpskim radikalima pokazao je podeljenost Novog Sada. Iako peva godinama unazad u Futogu, Veterniku, Bukovcu, nikada se glas protiv nije čuo. Lavina reakcija nastala je na nastup na Spensu, koji će, vrlo moguće, biti i najposećeniji komercijalni nastup nekog muzičara u Novom Sadu. U "godini kulture". 
 
Lepa je to ilustracija toga da glasni deo onih koji žive u gradskim naseljima na "prigrađane" gledaju kao na divljake, koji u svojim torovima treba i da ostanu, baš kao što bi za njihovog omiljenog pevača trebalo da bude rezervisano jedino "kurjačko" mesto.
 
Nasuprot tome, lik koji je u utorak išao centrom grada, noseći ličku kapu na glavi i urlajući da će pobiti "balije", može da nam da skicu onoga što je za očekivati na platou Spensa kada se tamo sjati nekoliko hiljada ljudi. Onoga ko misli da se četničke kokarde neće pojaviti na dan kada jedni obeležavaju pad, a oni koji su rušili, oslobođenje Vukovara, uzdržani bi nazvali optimistom. Oni malo iskreniji - budalom. 
 
Biće, dakle, tu trenutaka za lep prikaz majica-patriotizma, alkoholne odbrane neodbranjivog i prizivanja krvavog. Nećete ni na koncertu Tompsona dobiti "ljubi Srbina", dapače.
 
Događaj kojim se, makar po nazivu, izražava ljubav prema gradu, najlepše će poslužiti kao dokaz da je bilo nepotrebno reagovanje na koje su bili primorani predstavnici vlasti zbog pesme "Ne volim te, Alija" u novosadskoj školi. Sećate se toga, dečica su veselo skakutala po učionici uz "nosila ti Drina sto mudžahedina", a prisutne učiteljice nisu ništa čule, jer su maštale, štaznam, o letovanju na srpskom Jadranu. 
 
I onda je vlast bila naterana na ono što najmanje voli, a to je da kao nešto reaguje i da se kao nešto pravda. Sada će kroz kupljene karte u "gigstihu" imati dokaz da je sve to bilo delo histeričnih zamlata, jer šta loše reći o koncertu čoveka koji otpeva da smo "živeli bez brige, Dva galeba i Verige", tom mrestilištu moćnih Novog Sada u 21. veku.
 
Kada su se stišale reakcije na koncert, pa jedni ušli u četvorku, a drugi u pedes'peticu, spasavajući sebe od sve lošijeg života, dogodilo se to da su se na Novom naselju oko škole vrzmali trenerka-duks-jaknica-palica huligani. I na to gotovo niko nije reagovao. Proguglajte, jedva da ćete nešto pronaći, a nije bilo važnije stvari za reakciju protekle nedelje. 
 
Ti huligani oko škola, kao i huligančići u školama, nisu ništa novo, traje već generacijama. Kao po pravilu, u sedmom, osmom razredu, muška mladunčad se sastaju u čopor, obavljaju proces inicijacije štampanjem majica (NN09, na primer), uz detalj krsta koji razdvaja slova i brojeve. 
 
Ukoliko vidite da vam dete nosi bilo šta slično, znajte da je na dobrom putu za regrutovanje u kazneno-popravnu ustanovu, te da postoji šansa da mu se životni uspeh meri pogađanjem tiketa sa što većom kvotom, uz konstantno "snalaženje". I, potom, kao pravi mali nacionalisti, "idu da tuču" svoje sunarodnike zato što drugačije misle ili osećaju. Ali, na to nema reakcije, oni koji su prozivali zbog koncerta su odmarali, oni koji su branili koncert - šta da kažu protiv onih koji rado ističu tri prsta.
Nema tu realnosti, samo crveno-plavi-beli Diznilend. I deo popularnosti pevača i godine prisustva tikvana sa palicama, svedoče o našim zabludama, omamljenosti nacionalističkim žalopojkama o otetom i pozivanju na vraćanje (al' dogodine). Isto tako, svedoči o konstantnom užasavanju nad svim tim, po pravilu praćenim koktelom defetizma i završava se isključivo na tome.
 
Niko na huligane kod škole nije reagovao, jer niko na školu ne reaguje, a i ako se to dogodi, kao u slučaju "Alija", kratkog je daha. Na koncert će svako reagovati, jer tu znamo šta nam je raditi, tu je jednostavno, samo treba popljuvati. Ne treba za to nikakvo uputstvo, ali bismo zato mogli da ih napišemo nekoliko, o nerazumevanju jednih i netrpeljivosti drugih, o nespremnosti na prilagođavanje i prihvatanje.
 
Nećemo se baviti sobom i problemima, energija na reagovanje potrošiće se na bezvredni koncert, jednu noć, umesto na traženje odgovara za problem koji postoji godinama unazad i iz kojeg srećni izađu neokrznuti, dok oni koji su izvukli loše karte, sa metkom u glavi. 
 
Tako nekako će ovaj grad i nastaviti da postoji, kotrljaće se zagušljivim ulicama, bez ideje šta bi trebalo ili šta bi mogao da bude. Možemo se uveravati da je sada dobro, ali će malograđanski duh i lažno rodoljublje, hraneći jedno drugo, lagano praviti dublji vir koji guta budućnost. 

Komentari 112

  • sana

    21.11.2022 14:10
    @Bojan

    Cini mi se da niste iskreni da ste posetili RS,jer to sto ste napisali naprosto nije tacno.
    To za salterske sluzbenike ste u pravu,ali to nije mnogo drugacije nego ovde, majstori su nekorektni i ovde,sve su to stvari koje nije pohvalno koristiti kao generalizaciju.
    A da nisu vredni kao pcelice,kao sto jesu,ne bi mogli da funkcionisu ni u Sloveniji ni u Austriji ni u bilo kojoj drugoj organizovanoj drzavi o kojima vi nazalost nista ne znate, i sto je jos tragicnije ne znate ni kako da se ugledate na te uredjene drzave jer za to ipak treba imati nesto i u glavi.
    Vi samo lamentirate nad tuznom sudbinom i kukate kako je za sve kriv neko drugi,potpuno nesvesni sami sebe i sopstevne odgovornosti i uloge kao pojedinca u svom selu,gradu,ulici.
    Imam utisak da se odgovaram nekom detetu ili osobi koja je potpuno odsecena od realnosti.
  • Bojan

    21.11.2022 12:57
    @sana

    Bio, video i sve mi je bilo jasno.
    Svi vredni kao pčelie, šalterski službenici ne samo da su podjednako lenji nego i jedu dok te uslužuju a majstori se jednostavno ne pojave kad nađu bolju tezgu za taj dan.
    Reke prozirno čiste u planinskim vrletima, a ovu u ravnici koriste kao kantu za otpatke.
    Kuće sve pod konac, kladionica, pečenjara, crkvoteka pa opet u krug.
    Fasade obeležene istim navijačko-kriminalnim udruženjima kao i ovde, valjda kao motivacija za razbojnike koji nam se još nisu uvalili.
    Sve u svemu divna "država".
  • sana

    21.11.2022 12:12
    @Bojan
    Jeste li sigurni da vi kao pojedinac postujete red?
    Jeste bili nekad u Sloveniji,da jeste, znali bi da tamo cak i neke poznate licnosti sa srpskim poreklom u Sloveniji "srbuju", sto bi vi rekli, ali je razlika ta sto to Slovencima nije vazno za njihovo shvatanje funkcionisanje drzave,ne obracaju paznju na nebitne stvari.
    Bosanci su vredan i domacinski nastrojen narod,jeste li bili nekad u RS?
    Situacija je daleko od zadovaljavajuce,ali kad uporedim sa Srbijom evo sta sam primetio:
    Reke su im prozirno ciste u poredjenju sa onima u Srbiji,
    Kuce izgradjene i poredane pod konac
    Fasade na zgradama skoro netaknute, dok u bg nisam uspeo da nadjem ijednu zgradu da nije iskrabana grafitima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.