Muškarac ili medved u šumi?

Zarobljena u inception-u trendova na mrežama ovih dana mogu slobodno reći da je moje "Rimsko carstvo" – medved vs. muškarac u šumi.
Muškarac ili medved u šumi?
Foto: Pixabay
Da objasnim: kada je trendovalo "Rimsko carstvo", odnosno kada smo postavljali pitanje muškarcima: Koliko često misliš na Rimsko carstvo i zabavljali se u talasima neverice da je svaki drugi odgovorio nešto tipa "bar dva-tri puta nedeljno", nisam imala svoj pandan tome, kao ostali. A pandan bi bio ta neka tema koja ti ne izlazi iz glave bar upola često kao muškarcima sa interneta, iz neobjašnjivog razloga, Rimsko carstvo.
 
I onda se desilo pitanje upućeno ženama: da li bi radije u šumi bila sama s medvedom ili muškarcem? Nekim muškarcem, nepoznatim. I pre nego što se šokirate apsurdnošću pitanja i uopšte postavljanja istog, Rimsko carstvo ovog trenda je – ili su rekle s medvedom, ili su se dugo dvoumile dok se ipak nisu odlučile za muškarca. 
Pitala sam prvog muškarca šta misli o ovom Rimskom carstvu – i poprilično kratko i samouvereno rekao da je muškarac logičan izbor. Zašto? Medved je divlja, teritorijalna, opasna životinja i ubija svaki plen, bez izuzetka. 
 
Kako će medved da zaštiti devojku od gladi, elemenata i drugih divljih životinja? Na kraju, odakle medvedu Google maps da se vrate u civilizaciju? Muškaraca ima raznih, ali je bar razumno biće, te je i statistički veća je šansa naići na okej muškarca u šumi nego na okej medveda. I logično je, zar ne?
Sem što mi ovo Rimsko carstvo nije dalo mira iste sekunde nakon što sam se s njim i složila. Daleko od toga da racionalno i svesno tvrdim da bih radije pogledala u oči medvedu u mračnoj šumi nego nekom nepoznatom muškarcu, ali iz nekog razloga nisam mogla da prebacim sa dvoumlja na konačan odgovor brzo koliko se očekuje. I to dvoumlje je priča sama za sebe.
 
Nisu se na ovom trendu dvoumile samo žene koje su bile upitane. Dvoumili su se i muškarci nakon minimalne preformulacije u "da li bi radije da ti ćerka u šumi bude s medvedom ili nepoznatim muškarcem". I iskreno, odbijam da verujem da je u osnovi ovog dvoumljenja nedostatak opšteg znanja i činjenica o tome koliko su medvedi zapravo ekstremno krvoločni. Bojim se da nam razna iskustva prevaljuju domet činjeničnog znanja i koče u davanju konačnog i nedvosmislenog, trezvenog i racionalnog odgovora.
 
Recimo da sam se tokom svog života desetak puta našla sama, u pustoj ulici, kasno noću, a da sam se mimoišla sa nepoznatim muškarcem ili grupom. I slobodno mogu reći da je osam ili devet od tih 10 puta došlo do toga da me ili zaustavi, ili mi se obrati neumesno, čak dodirne ili, u najmanju ruku, "dobaci" nešto što zajedno sa svim ostalim varijantama dovodi do slabosti u nogama i straha koji preplavljuje celo telo i vremena koje iznenada stoji. 
 
I gotovo sam sigurna da su ove "sitne neprijatnosti" koje su deo mog iskustva poprilično veliki krivci za dvoumljenje oko medveda i šume.
 
Osim iskustva, faktor odugovlačenja do odgovora definitivno je i to kako mi zamišljamo tog muškarca u mračnoj šumi - nije to onaj što ga u po bela dana sretneš kod Maksija, niti onaj koji se izgubio kao i ti i pa će da saboruje s tobom na istoj šumskoj stazi. 
 
To je nekako baš onaj što se gega iz grada u kom mu se nije desilo ništa, a željan toga da ga bar neko nekako upamti, makar tako što će biti neumesna pijanica i nekome proterati strah kroz kosti. Ne mora više. Takvo pitanje prosto nameće takvog lika.
 
S druge strane, ne mora samo gadnjikavo iskustvo da nas koči da racionalno razmišljamo, možda je potrebno virnuti i u konstrukt društva jer muškarca van njega ne možemo posmatrati. Jedna tviterašica (@Thaumantis) je ovim povodom sjajno opisala samo neke od razloga zbog kojih je medved bolji i logičniji izbor od muškarca u šumi. Nešto je banalno, nešto vickasto ali obrni okreni – dobro je rekla.
 
Napadi medveda su ređi od napada muškaraca. Zvanična statistika kaže da se godišnje desi 40 napada medveda, dok oko 250 miliona žena godišnje doživi nasilje od strane muškarca. Ako te medved, kaže, napadne, svi će ti verovati da te stvarno napao za razliku od suprotne varijante. 
 
I zbilja, verujete li mi za ono moje iskustvo gore? Osam od 10 šumskih susreta? Ne, a?
Dalje kaže, niko neće komentarisati da nisi dovoljno jasno iskomunicirala medvedu da ne želiš biti napadnuta. Niti da ti je suknja bila prekratka. Ako se praviš mrtva medved te verovatno neće ni dirnuti dok je u slučaju muškarca to praktično pristanak. 
 
I na kraju, ono zapravo najistinitije – medved sigurno nema veze u sudu, policiji, stranci, državnoj bezbednosti, niti ćeš sa medvedom provesti 10 godina na sudu. Medved ti se neće svetiti, neće pronaći tvoju porodicu da joj preti. On ne zna za bolje, muškarci znaju. 
 
No, da ne bi ova priča otišla pogrešno u romantizaciju krvoločnih zveri (šteta, ali ovde zapravo mislim na medvede) dvoumica u ovoj mojoj ali i mnogim drugim stoji - možda ne kao prvi odgovor, ali kao tema za razmišljanje o tome zašto postavljamo uopšte ovakva pitanja, zašto se dvoumimo i zašto nam se noge iseku iste sekunde kada uočimo siluetu nepoznatog muškarca u mraku. 
  • Silver

    17.05.2024 13:30
    kako nevidite muja sreo hasu a to velke sume vrbosne take nepostoje nigde ......
  • Maki

    03.05.2024 15:19
    Hm
    Pa iskreno ne znam.Medved moze biti izuzetno opasna zivotinja ako mu uletis na teritoriju ili ima mladuncad.Dok muskaraca ima raznih,ko I zena.Ima normalnih a ima I zescih budala.Sam u sumi je sama po sebi opasna situacija.Dezorjentisanost,zedj,glad,vukovi....
  • Dźeki

    03.05.2024 12:26
    Kontekst
    Kontekst je tu mnogo bitniji. Autorka opisuje susrete sa muškarcima koji se kao pripiti i polurazočarani vraćaju iz propalog izlaska u pozno doba noći. Nisam bio u takvoj situaciji (kao muškarac), ali znam da bih bio među onih 1-2 od 10.

    Sa druge strane, susret sa gladnim, uplašenim, ili zaštitnički nastrojenim medvedom se završava istim ishodom u 99 od 100 slučajeva. To što ih statistički ima manje na godišnjem nivou je rezultat daleko manje verovatnoće da zaista završiš sama sa medvedom u šumi nego sama sa pripitim muškarcem u pustoj ulici. Nezahvalno je upoređivati te dve situacije, čime ne želim da omalovažim taj drugi problem, ali hajde da uporedimo statistiku kad se nađeš sa nepoznatim muškarcem u šumi, kao što pitanje i glasi. Mislim da takva statistika ni ne postoji, jer je nije bilo potrebno praviti, iz čega opet potencijalno proizilazi i odgovor - ipak je značajno veća šansa za opstankom uz drugo ljudsko biće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Kako da mi dete preživi Srbiju?

"U stalnom raskoraku kako vaspitavati decu: onako kako ja mislim da je ispravno ili onako kako će da preživi Srbiju", rečenica je koju sam pročitala negde na internetu.

Poslednja odbrana Piksijeva

Kada masa napada nekoga, imam prirodnu potrebu da pokušam da odbranim napadnutog, a pogotovo kada nekog napada ekipa iz Informera i ostalih "novinskih" redakcija.

Zveckanje nuklearnim naoružanjem

Nijedna od sukobljenih strana na istoku Evrope nije zadovoljna do sada postignutim na ratištu, a na svetskoj političkoj sceni sve češće se uočavaju naznake spremnosti za upotrebu nuklearnog oružja.

Šoping mol za manju bol

Opšte je poznato da tržni centri štapom i kanapom smišljaju nedelje nečega kako bi privukli što više novih i drugačijih posetilaca.

U slavu Štranda

Obale su mesta na kojima su nastajali gradovi. Danas su obale mesta ka kojima ljudi migriraju tokom leta. Istovremeno, na tom početku kopna zatvara se krug - tamo gde se gradio, tamo se i ruši grad.

Čega se stidite?

Gledam tako snimak te dece koja beže iz Master centra u nedelju napuštajući improvizovani SNS call centar.

Čovečanstvo protiv žrtava

Isprovociran nastavkom saradnje Diora sa Depom i novim videom gde Džoni šmekerski i u svom maniru najavljuje dolazak Diora na tiktok, jedan tviteraš napisao sledeće:

Napredne laži "pristojne Srbije"

Po naprednjačkoj logici, ako veći deo sveta nije prihvatio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, onda veći deo Srbije nije prihvatio ni Vučića, ni vlast naprednjaka.

Vučić za istoriju

Prošlost ume da bude neizvesna. Kako god buduća istorija izgledala, Aleksandar Vučić želi svoje mesto u njoj.

Nemo se zezamo

Evo prošlo je jednocifreno dana od završetka ovogodišnjeg najvećeg evropskog političkog festivala pod šaljivim sloganom "Ujedinjeni muzikom".

Čarape

Bilo je to jedno od uobičajnih jutara kada petočlana porodica u nekih pola sata pokušava da izađe iz stana i započne svoj dan po pravilima službe.