Ekonomija svima u regionu veća briga od politike

Građani zemalja Zapadnog Balkana uglavnom podržavaju regionalnu saradnju i evropske integracije, ali ih brinu slaba privreda, nezaposlenost i loša uprava, pokazuje istraživanje Balkan Barometra koje je danas predstavljeno u Briselu.

Građani zemalja Zapadnog Balkana uglavnom podržavaju regionalnu saradnju i evropske integracije, ali ih brinu slaba privreda, nezaposlenost i loša uprava, pokazuje istraživanje Balkan Barometra koje je danas predstavljeno u Briselu.

Oko 40 odsto svih građana regiona zalaže se za ulazak svojih država u Evropsku uniju, s tim što taj procenat varira od preko 80 odsto u Albaniji i na Kosovu, do svega 24 odsto u Srbiji.

Istraživanje je danas predstavljeno u okviru Dana regionalne saradnje u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju i Balkanskog fonda za demokratiju. "Ljudi vide regionalnu saradnju kao jednu od najvažnijih mera koje bi trebalo pojačati da bi samim tim unapredili i ekonomiju", rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

U Srbiji najviše ima onih koji misle da pridruživanje EU "nije ni dobro ni loše" (44 odsto), dok je procenat onih koji se protive evrointegracijama 27 odsto. Jedna petina građana veruje da će Srbija ući u EU do 2020, dok oko polovine smatra da se to neće desiti pre 2030. ili se neće desiti nikada.

Istraživanje otkriva sumornu sliku o ekonomskim prilikama u regionu, gde se procenat nezaposlenih među mladima (od 18 do 24 godine) kreće između 40 i 60 odsto, s tim što je u Srbiji taj broj 51 odsto. Osim toga, gotovo polovina građana u regionu ne veruje da će se njihova ekonomska situacija popraviti u narednih 12 meseci. Ogromna većina u svim državama regiona smatra da je ekonomska situacija njihov najveći problem, a mnogo manji broj brine zbog političke situacije, bezbednosti ili odnosa sa susedima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet