"Tajfuni" presreli ruske bombardere

Dva britanska borbena aviona tipa "Tajfun" presrela su dva ruska bombardera dugog dometa u blizini britanskog vazdušnog prostora severno od Škotske.
Dva britanska borbena aviona tipa "Tajfun" presrela su dva ruska bombardera dugog dometa u blizini britanskog vazdušnog prostora severno od Škotske.

"Avioni su identifikovani kao ruski "Tu-95", poznati kao "medvedi" i njih su ispratili avioni RAF-a sve dok su se našli izvan prostora interesovanja Britanije.

Ni u jednom trenutku ruski avioni nisu narušili vazdušni suverenitet UK", saopštilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva. Presretanje ruskih aviona je povećano u poslednih godinu dana zbog povećane napetosti iizmeđu Zapada i Moskve zbog ukrajinske krize, navodi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prošlog meseca da su avioni NATO 400 puta u 2014. godini poletali radi presretanja ruskih borbenih aviona.

Prema njegovoj izjavi, više od 150 presretanja izvršila je misija NATO za patroliranje Baltika, što je tri puta više nego 2013. godine.

  • Sveta

    14.05.2015 20:17
    Presretanje ili praćenje
    Nije mi jasno da li su avioni UK presreli ili pratili ruske avione u međunarodnom vazdušnom prostoru. Sudeći po nazivu "presreli" to znači da su im onemogućili dalji let u međunarodenom vazdušnom prostoru. Ako je to tačno onda se postavlja pitanje: da li to znači da vazduhoplovstvo UK prisvaja međunartodni vazdušni prostor za svoje potrebe ? Može se reći da je to i piratstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.