Nemci protestovali zbog samita G7

Oko 34.000 demonstranata učestvovalo je danas u protestnoj šetnji ulicama Minhena protiv samita Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja koji se za vikend održava u Nemačkoj, saopštila je policija.
Oko 34.000 demonstranata učestvovalo je danas u protestnoj šetnji ulicama Minhena protiv samita Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja koji se za vikend održava u Nemačkoj, saopštila je policija.

Bavarska prestonica se nalazi stotinak kilometara severno od bavarskih Alpa gde će u nedelju nemačka kancelarka Angela Merkel dočekati lidere Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Japana i Sjedinjenih Država. Aktivisti opozicionih partija, antiglobalističkih i ekoloških pokreta okupili su se pod sloganom "Stop TTIP - spasimo klimu - borimo se protiv siromaštva".

Naime, oko 43 odsto građana Nemačke smatra da je TTIP ili Transatlantsko trgovinsko i investicioni partnerstvo - trgovinski sporazum o kojem pregovaraju SAD i Evropa - "loš" za Nemačku. Dvodnevni samit se održava u dvorcu Elmau, smeštenom na nešto više od 1.00 metara nadmorske visine u idiličnim bavarskim Alpima pored Garmiš-Partenkirhena.

Bezbednosne mere su velike, a od ove nedelje je u okolini dvorca uveden i takozvani "sigurnosni pojas" dug 16 kilometara, kao zabranjena zona kojom se ne sme hodati. Bavarska vlada procenjuje da će troškovi skupa iznositi 130 mliona evra.

  • 04.06.2015 17:16
    Tako i treba. A nas ovi sisaju, cini mi se da ce nam svu krv uzeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet