FOTO: Papa u Sarajevu uz poruke mira

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, danas je stigao u jednodevnu posetu Sarajevu sa porukama mira, dijaloga i ohrabrenja za miran suživot u Bosni i Hercegovini.
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, danas je stigao u jednodevnu posetu Sarajevu sa porukama mira, dijaloga i ohrabrenja za miran suživot u Bosni i Hercegovini.

 

Poseta šefa vatikanske države je najveći događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Avion Alitalije s delegacijom iz Vatikana, predvođenom papom Franjom, na Sarajevski aerodrom sleteo je u 8:57 časova. Papu je na Aerodromu dočekala višečlana delegacija predvođena članom Predsedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luigijem Pecutom. Na dočeku je bio i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH, kao i 144 mališana u narodnim nošnjama iz cele BiH.

Treći papinski pohod BiH ujedno je prva takva poseta koja će imati i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci. Uoči dolaska u Sarajevo papa je poručio da dolazi katolicima, ali i svima drugima u Sarajevu i BiH i pozvao sve da mu se pridruže u molitvi da njegova poseta donese "plodove" za hrišćansku zajednicu, ali i za čitavo društvo.

Nakon vojnih počasti i predstavljanja delegacija BiH i Vatikana završen je svečani doček i usledio sastanak vatikanskog poglavara i članova Predsedništva BiH. Poglavar Rimokatoličke crkve se nakon obraćanja državnim vlastima, uputio ka Koševu, gde ga čekaju vernici sa ovog podneblja. Broj hodočasnika koji su se prijavili za prisustvo misi juče uveče dostigao je 67.000 ljudi, jer su organizatori preduzeli sve da se to omogući i onima koji su propustili ranije zadane rokove za prijavu. Mere sigurnosti su na najvišem nivou, pa je tako oko stadiona raspoređen veliki broj policajaca i službi bezbednosti.

Sarajevo je već danima u znaku papine posete, čiji lik na plakatima i logo "Mir vama", kao i zastave Vatikana, krase bosansku prestonicu prepunu turista kojima lokalni prodavci na Baščaršiji nude i suvenire sa likom pape Franje koji su postali "ozbiljna konkurencija" onima sa slikom gradskih simbola - Većnice, Katedrale, Vučka, Sebilja... U toku su poslednje prpreme za doček, a od ranih jutarnjih sati bosanska prestonica praktično je "pod opsadom", prenose lokalni mediji.

Organizatori tvrde da je bezbednosno stanje pod punim nadzorom i da su nadležni spremni da reaguju na svaki mogući izazov, kao i da nema nikakvih uznemirujućih nagoveštaja o mogućem ugrožavanju bezbednosti. Ništa se, međutim, ne prepušta slučaju, pa će posetu pape obezbeđivati, prema nezvaničnim podacima, čak 10.000 pripadnika bezbednosnih službi i žandarmerija.

Sve u vezi sa ovim događajem u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka odnosno milion evra, do tančina je isplanirano.

  • 06.06.2015 18:51
    drug clan "Maxa" ili Maksa je poznat na ovom portalu, ne propusta nijednu priliku da ne pokaze koliki prezir u njemu postoji prema svemu srpskom. Problem mu je to ime, asocira na njemu omrazeni srpski predznak.
  • G

    06.06.2015 13:22
    @Anonimus - vi ste mentalno poremećeno lice i ja vas molim da što pre potražite pomoć dok ne počnete da u stvarnosti sprovodite ideje vašeg bolesnog uma.
  • Maxa

    06.06.2015 12:10
    @Anonimus
    "Gavrilo Princip nije bio nacionalista."

    Bio je clan Crne Ruke. Ako znas istoriju onda bi trebalo da znas da je ova organizacija-teroristicka.

    Njegova "revolucija" ideologija je kostala ovaj narod milion i dvestapedeset hiljada dusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.