Obamu više vole Evropljani nego Amerikanci

Rusi, Južnoamerikanci, Izraelci i neke zemlje Afrike i Azije ne veruju američkom predsedniku Baraku Obami, čija politika, međutim, uživa veću podršku u Evropi nego u SAD - pokazuje istraživanje "Pju riserča".

Rusi, Južnoamerikanci, Izraelci i neke zemlje Afrike i Azije ne veruju američkom predsedniku Baraku Obami, čija politika, međutim, uživa veću podršku u Evropi nego u SAD - pokazuje istraživanje "Pju riserča".

Anketa, koja je sprovedena u 39 najvećih zemalja sveta, pokazuje da Rusi ne veruju Obami - politiku koju on provodi ne podržava 86 odsto ispitanika. Među onima koji u velikom procentu ne veruju u Obaminu politiku su i Jordan - 83 odsto, Palestina – 82 odsto, Venecuela – 68 odsto i Liban – 63 odsto.

U Evropi istraživanje je obuhvatilo šest zemalja. Najveći rejting Obama ima u Francuskoj - 83 odsto anketiranih zadovoljno je njegovom politikom. Međutim, napominju analitičari, anketa je rađena pre obelodanjivanja afere sa američkim prisluškivanjem francuskih lidera. Najniži rejting u Evropi (58 odsto podrške) Obama ima u Španiji.

Obamu više podržavaju Evropljani nego stanovnici SAD jer u SAD njegova politika je prihvatljiva za 58 odsto ispitanika. Obama slabo kotira i u nizu azijskih i afričkih zemalja, među kojima su Pakistan, Uganda i Burkina Faso, ali i u zemljama Južne Amerike, gde, na primer, politiku Obame ne podržava 51 odsto anketiranih Argentinaca. Najveći pad Obamin ugled doživeo je u Izraelu. Tamo je nivo poverenja pao sa 71 na 49 odsto zbog pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Stručnjaci navode da se odnos prema Baraku Obami tokom poslednje godine poboljšao u 14 zemalja. U Indiji, koju je Obama posetio početkom godine, njegov rejting povećan je sa 48 na 74 odsto. Ipak, najlojalnija zemlja su Filipini. Tamo podrška predsedniku SAD iznosi 94 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet