Jadranska ostrva zasuta plastikom, pokrenute peticije

Aktivisti Grinpisa izložili su na jadranskom ostrvu Mljetu desetometarske rekvizite kako bi prikazali gde najčešće završava plastika za jednokratnu upotrebu.
Jadranska ostrva zasuta plastikom, pokrenute peticije
Foto: Pixabay
Ukazali su da se jadranska ostrva "guše u plastici" i pozvali građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.
 
Vođa kampanje Mihaela Bogeljić je ukazala da jeste nužno čistiti plaže, ali i da to nije rešenje samo po sebi, jer je usitnjene komadiće plastike gotovo nemoguće sakupiti i ukloniti.
 
Tako su, da bi se simbolički prikazalo gde završava plastika pošto se posle kratke upotrebe nađe u smeću, u moru ispred plaže Saplunara plutale gomile boca, čaša i slamki - kao poruka da se u Sredozemlju nalazi 1.455 tona plastike.
 
Brod "Grinpisa" već nekoliko dana plovi Jadranom kako bi ukazao na problem platičnog otpada i da su posebno pogođeni južnodalmatinska ostrva na kojima se stanovnici, volonteri i posetioci cele godine bore s plastikom, a izuzetak nije ni područje Nacionalnog parka Mljet.
 
Ta ekološka organizacija pozvala je građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.