Prvi direktni sastanak talibana i američkih zvaničnika

Talibanski pobunjenici u Avganistanu imali su prvi direktan sastanak sa zvaničnicima SAD u vezi sa budućim mirovnim pregovorima, rekao je talibanski predstavnik.
Prvi direktni sastanak talibana i američkih zvaničnika
Foto: Pixabay
To je, kako je istakla agencija AP, jedan od najznačajnijih razvoja događaja u okviru nastojanja da se dođe do okončanja dugotrajnog rata u zemlji.
 
Sastanak, održan početkom sedmice, bio je veoma koristan, istakao je neimenovani talibanski zvaničnik i dodao da je američku stranu zastupala visoki diplomata Alis Vels, inače zadužena za južnu Aziju. 
 
Sastanak je bio održan u Kataru, gde talibani od 2013. godine imaju političku kancelariju. Američki zvaničnici nisu ni potvrdili niti demantovali da je do tog susreta došlo. 
 
Po povratku Velsove iz Katara, američki Stejt department je saopštio da je ona "istraživala sve puteve da mirovni proces napreduje kroz konsultacije sa avganistanskom vladom". 
 
Talibani već dugo traže direktne razgovore sa Vašingtonom u vezi talibanskog učešća u avganistanskoj budućnosti. 
 
Takođe, oni žele vremenski okvir za povlačenje oko 15.000 američkih i NATO vojnika koji se i dalje nalaze u Avganistanu, navela je američka agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet