Holandija odgovrna za smrt trojice srebreničkih muslimana

Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama.
Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama. Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smeo da ih izruči snagama bosanskih Srba.

Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu pre nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe. Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je takođe ubijen.

Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu. Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "bezbednu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske. Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavile na cedilu holandske vojnike pošto im nisu poslale vazdušnu podršku protiv srpskih snaga.

Današnja presuda bi mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.
  • janko

    06.07.2011 10:25
    animalac
    jesi li i ti od onih serBendi sto prete?
  • @Janko - a onda holandija od

    06.07.2011 06:19
    Moze biti, al ne mora
    Kad sve tako dobro znas mozda ces objasniti i otkud u toj enklavi joju su stitili ti holandjani oruzje, da nisu ti iz tog tvog serBendi-stana koji je cuvao balkansdkog kasapina uneli tamo?
    Ne talasaj derane. U tako prljavim stvarima pametnije ce ti biti da cutis.
  • janko

    05.07.2011 13:01
    a onda holandija od serBendi-stana
    a onda ce holandija to da namiri od serBendi-stana koji je cuvao balkansdkog kasapina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.