Crnogorski parlament odbio da raspravlja o uvođenju srpskog jezika

Crnogorski parlament odbio je danas glasovima vladajuće koalicije DPS-SDP predlog opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) da se na sednici raspravlja o predlogu izmena Zakona o opštem obrazovanju.
Crnogorski parlament odbio je danas glasovima vladajuće koalicije DPS-SDP predlog opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) da se na sednici raspravlja o predlogu izmena Zakona o opštem obrazovanju. Tim zakonom traži se ravnopravan tretman srpskog sa crnogorskim jezikom u obrazovnom sistemu Crne Gore. Predstavnici vladajuće koalicije ocenili su da predlog tog zakona nije u skladu sa Ustavom.

U zakonskom predlogu SNP-a decidno se predlaže da se nastava izvodi na ravnopravno crnogorskom i srpskom jeziku. Poslanici su većinom glasova odobrili raspravu o izmenama zakona o državljanstvu, koje je predložila SNP, a kojim se predviđa da po povoljnijim uslovima pravo na crnogorsko državljanstvo imaju građani koji su pre 2006. godine imali prebivalište u Crnoj Gori.

SNP je tražila da parlament raspravlja i o njihovom predlogu izbornog zakona, ali je taj zahtev takođe odbijen. Takođe, nije prihvaćen ni predlog Pokreta za promene da se današnjoj sednici raspravlja o izmenama zakona o državljanstvu, kojim se pravo na državljanstvo daje svima koji su glasali na referendumu.


  • Ilija

    31.07.2011 23:29
    Losije danas,za bolje sutra
    Baš traže da ih asimiluje većinsko stanovništvo ;)
    Vrlo su drski.

    Slažem se sa Petrom - ko bre ovde rintači i za koga plaćamo porez?
  • 31.07.2011 20:52
    Bio bi fazon da kada se nađete u nekoj instituciji u Crnoj Gori tražite prevodioca jer nerazmete crnogorski. ;-)
  • Petar

    31.07.2011 19:10
    OK, onda....
    ...za početak reciprocitet na fakultetima i domovima, koliko naših tamo - toliko njihovih ovde!
    Za strane studente koji ne razumeju srpski jezik: kol'ko vašijeh ođe - tol'ko našijeh u vas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet