Razmatra se preseljenje Mona Lize zbog velikog broja posetilaca

Ministarstvo kulture Francuske razmatra poboljšanje uslova za izlaganje slike Leonarda da Vinčija "Mona Liza" u pariskom Muzeju Luvr i njeno preseljenje u posebnu salu.
Razmatra se preseljenje Mona Lize zbog velikog broja posetilaca
Foto: Beta/AP
To je saopštila danas direktorka tog muzeja Lorens Des Kars.
 
Mona Liza je u "Sali državnosti", najvećoj u Luvru, prekoputa najveće slike u tom muzeju, "Svadbe u Kani" Paola Veronezea, i kraj drugih slika velikih venecijanskih majstora iz 16. veka.
Des Kars je na javnom radiju Frans Enter rekla da smatra da "Mona Liza koja je jedna od najčuvenijih slika u svetskoj istoriji slikarstva, zaslužuje posebnu prostoriju, samo za nju.
 
"Nismo zadovoljni načinom na koji je izložena 'Mona Liza', pa u saradnji s Ministarstvom kulture razmišljamo o poboljšanju koje mi se čini da je neophodno", rekla je ona.
Des Kars je dodala da 80 odsto postilaca koji dođu u Luvr, a 2023. godine ih je ukupno bilo skoro devet miliona i više od 20.000 dnevno, dođe da vidi "Mona Lizu" što je pritisak na muzejsku infrastrukturu i utiče i na bezbednost posetilaca i eksponata.
 
Zato je broj posetilaca ograničen na 30.000 dnevno i tako će biti i tokom letošnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu.
  • Nikola

    27.04.2024 16:05
    Najbolje da je izdvoje u posebnu zgradu gde će Amerikancima i Kinezima da naplaćuju 100 evra da je vide, a nama da tako rasterete Luvr od Instagram turista.
  • Joka

    27.04.2024 15:50
    Lepa slika, nema šta.Ali u Luvru, vrućina, zagušljivo, i dok stigne na red, posetilac ne može ni da uživa u remek-delu. Svi sa telefonima, fotkaju a niko ne uživa u trenutku. Deo gde su izloženi artefakti iz Egipta oduzima dah. Ok, ima još predivnih slika italijanskih umetnika, raskošne sale, itd…
    Pozdrav svim dobrim ljudima.
  • Жоржо

    27.04.2024 15:45
    Мона Лиза
    Обавезно да се измести из Лувра у засебну зграду и да се улазнице наплаћују само за њу. Као Последња вечера у Милану.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.