Sve više mrtvih u antiameričkim protestima

Protesti muslimana zbog filma "Nevinost muslimana" nastavljeni su po Bliskom istoku, Aziji i Africi, a u toku noći u Tunisu i Sudanu poginulo je petoro ljudi.

Protesti muslimana zbog filma "Nevinost muslimana" nastavljeni su po Bliskom istoku, Aziji i Africi, a u toku noći u Tunisu i Sudanu poginulo je petoro ljudi.

Jedna osoba poginula je u petak u napadu na američku ambasadu u Kartumu, gde su napadnute i britanska i nemačka ambasada. Ukupan broj povređenih u više desetina gradova, u kojima su organizovani protesti, nemoguće je precizno utvrditi.

SAD razmeštaju svoje snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu. "Moramo da budemo spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti", izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", kazao je američki državni ministar odbrane Leon Paneta.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će SAD učiniti sve što je potrebno da zaštite svoje državljane koji se nalaze u inostranstvu, istakavši da i zemlje domaćini moraju da osiguraju bezbednost za diplomatske misije. "Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo Amerikance koji služe svojoj zemlji u inostranstvu a jasno smo stavili do znanja da će pravda sustići one koji su povredili naše sugradjane", kazao je Obama.

Desetine hiljada muslimana protestuju u arapskom svetu zbog filma snimljenog u SAD koji izvrgava ruglu islam i proroka Muhameda. Film, čiji su delovi postavljeni na sajt Jutjub, najpre je podstakao proteste u Egiptu i Libiji, gde je u Bengaziju ubijen američki ambasador, a potom su neredi izbili i u drugim zemljama na Bliskom istoku.

  • 15.09.2012 12:31
    Pa de, to su ljudska prava da iskažu svoju volju. Nemojte ih sprečavati u tome.
    I to su samo fini ljudi koji protestuju, kao i oni u Siriji i ne davno u Libiji koje je Amerika i EU pomagala.
  • mrva

    15.09.2012 12:19
    Nisu to protesti nego bezglavo huliganstvo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet