Makedonija pod vodom, od kuće do kuće čamcima

Severoistočni, istočni i južni region Makedonije i danas su pod vodom.
Severoistočni, istočni i južni region Makedonije i danas su pod vodom.

Kiša je prestala, a stanovništvo uz pomoć vojske i komunalnih preduzeća radi na rasčišćavanju posledica poplava.

U dvadesetak sela sela na jugu zemlje, u Strumičkom regionu, stanovnici se kreću čamcima, a oni koji žive pored kanala su evakuisani. Voda se iz kuća vadi pomoću motornih pumpi, a blato - kofama.

Stanovništvo sada strepi od mogućih zaraza, jer je većina sela poplavljena muljom i fekalnim vodama. U nekim selima isključena je struja, a zabranjeno je korišćenje bunara. Osim kuća, u poplavama su stradale i velike poljoprivredne površine, jer je ovaj kraj poznat po ranom povrću - krastavcu, paradajzu, kupusu i paprikama.

U Kumanovu, stotinak stanovnika je privremeno smešteno u dve školske sportske sale, a za njih su obezbeđeni higijenski paketi i hrana. Radi se o stanovnicima koji žive pored reka Kumanovke i Kojnarke, čije su kuće poplavljene i nema elementarnih uslova za život.

Pedesetak porodica je privremeno smešteno i u školski internat Sveti Nikola, na istoku zemlje. U selima ovog i susednog Kočanskog regiona danas se radi na rasčišćavanju kuća od onoga što je iza zebe ostavila voda koja se danas povukla.

Lokalne vlasti su odlučile da prekinu i nastavu u najteže pogođenim selima sve dok se stanje ne stabilizuje.

Najveći problem predstavlja pitka voda, pošto iz česmi teče mutna - jer su izvori iz kojih se snabdevaju skoro svi gradovi na istoku zbog velikih kiša poplavljeni, kao i lokalni bunari. Dok se ne ispita ispravnost vode, koriste se cisterne i flaširana voda.

Koordinaciono telo za prevenciju prirodnih katastrofa ocenilo je da se stanje u zemlji stabilizuje, da je uspostavljen monitoring na čitavoj terotoriji zemlje i da su utvrđena kritična područja.

Zbog stanja sa poplavama, Vlada je donela set mera. Koordinaciono telo za poplave je zaduženo da u svim delovima zemlje zahvaćenim poplavama obezbedi cisterne sa vodom i flaširanom vodom, u odsečena sela zbog srušenih mostova i puteva da se helikopterima dosteve lekovi i hrana, kao i da sva javna i komunalna preduzeća, MUP i Ministarstvo odbrane stave na raspolaganje svu mehanizaciju, helikoptere, čamce i svu ostalu opremu za pomoć stanovništvu u ugroženim delovima.

Vlada je zatražila da se aktivira i Agencija za robne rezerve, koja bi trebalo da stavi na raspolaganje hranu za stanovništvo koje je najteže pogođeno.

Ministarstvo za poljoprivredu zaduženo je da napravi projekat za saniranje brana koje su popustile zbog nabujalih reka, posebno za brane Pišica i Slatino.

Iz Akcionerskog društva Elektrane Makedonije saopštili su da je nivo vode u Ohridskom jezeru povećan za oko osam centimetara, ali je daleko ispod maksimalne radne kvote jezera.

Ispunjenost kapaciteta akumulacije Mavrovo je oko 50 odsto, veštačkog jezera Tikves oko 85 odsto, a akumulacije Kozjak oko 71 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet