Uhapšen bivši predsednik Maldiva

Bivši predsednik Maldiva Mohamed Našid uhapšen je zbog optužbe da je zloupotrebio službeni položaj za vreme svog mandata.
Bivši predsednik Maldiva Mohamed Našid uhapšen je zbog optužbe da je zloupotrebio službeni položaj za vreme svog mandata.

U prostestima koje su tim povodom održale njegove pristalice povređeno je sedam policajaca.

Predstavnik policije Hasan Hanif danas je rekao da je Našid uhapšen u svojoj kući u Maleu i da će u sredu biti izveden pred sud. On je rekao da se Našid nije pojavio na saslušanju, kao i da je izbegao dva naloga za hapšenje.

On je rekao da su Našidove pristalice počele da prave nerede ubrzo nakon hapšenja - napadale su policajce i zapalile jedan motocikl.

Predsednik udruženja novinara Maldiva Ahmed Zahir rekao je da je prebijeno dvoje reportera koji su izveštavali sa hapšenja bivšeg predsednika.

Našid je optužen da je nelegalno naredio hapšenje starijeg sudije, zbog čega je morao da podnese ostavku u februarau 2012. Zamenio ga je njegov potpredsednik Mohamed Vašid Hasan.

Našid tvrdi da je na ostavku bio primoran u državnom udaru, pod pretnjom oružjem, mada je istražna komisija prošle godine odbacila njegove tvrdnje.

Bivši predsednik insistira da su optužbe protiv njega podignute da bi ga sprečile da se kandiduje na izborima u septembru.

Prošlog meseca je izbegao dva naloga za hapšenje tako što se 10 dana krio u ambasadi Indije. Uhapšen je u oktobru, takođe zbog izbegavanja sudskih pozva, ali je pušten na slobodu pošto je izveden pred sud.

Njegova Maldivska demokratska stranka saopštila je da policija nije iznela sudski nalog kada je izvršila hapšenje. Njen potparol Abdul Gafor rekao je da se Našid nalazi na zatvorskom ostrvu i da je stranka zabrinuta za njegovu bezbednost.

Hasan je "dokazao da mu se ne može verovati da će raspisati slobodne i fer izbore uprokos obećanjima koje je dao međunarodnoj zajednici", rekao je Gafor.

Našid je izabran za predsednika Maldiva 2008. na prvim demokratskim izborima u toj zemlji. Povukao se posle višenedeljnih protesta zbog hapšenja sudije, kada je izgubio podršku vojske i policije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.