FOTO, VIDEO: Euforično slavlje zbog pripajanja Krima Rusiji

Stanovnici Krima odlučili su da uđu u sastav Ruske Federacije.
Stanovnici Krima odlučili su da uđu u sastav Ruske Federacije.

Prema rezultatima, 93 odsto građana glasao je za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, a izlaznost je bila oko 80%.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će vlada u ponedeljak i zvanično zatražiti pripajanje Rusiji, nakon današnjeg referenduma na kojem se 93 odsto izašlih izjasnilo za prisajedinjenje Krima Rusiji. "Vrhovni Sovjet Krima će zvanično tražiti pripajanje Ruskoj Federaciji na sastanku 17. marta", objavio je Aksjonov na svom Tviter nalogu.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda krima. "Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobeda. Ura!", rekao je Temirgalijev. Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referendumski rezultat.

Bela kuća je saopštila da ne priznaje taj referendum "održan pod pretnjom nasilja i zastrašivanja" ruske vojske. "Ovaj referendum je protivan ukrajinskom ustavu, a međunarodna zajednica neće priznati rezultate glasanja održanog pod pretnjom nasiljem i zastrašivanja ruskom vojnom intervencijom", navodi se u saopštenju. Bela kuća je dodala da će Rusija zbog vojne intervencije na Krimu platiti cenu u vidu sankcija i povećane nestabilnosti.

Ni Francuska i Britanija ne priznaju rezultate, i navode da je referendum na Krimu ismevanje demokratije i pozivaju Rusiju da da pod hitno preduzme mere i umanji "besmislene i opasne" tenzije u Ukrajini.

Posle današnjeg referenduma, uslediće sledeći koraci: Krim će se obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu na osnovu odgovarajućeg međudržavnog dogovora u sastav Ruske Federacije, dok Sevastopolj ima nameru da bude odvojeni subjekt, poput Sankt-Peterburga ili Moskve. Delegacija rukovodstva Krima sutra odlazi u Moskvu sa ovim predlogom.

Zapadni lideri najavili su da neće priznati referendumski ishod, uz objašnjenje da je reč o nelegalnom aktu secesije, dok je Kremlj izrazio spremnost da poštuje volju građana Krima. Dan referenduma obeležilo je i negodovanje Kijeva i žestoka osuda Evropske unije, kao i užurbana diplomatska aktivnost zapada.

Na samom Krimu bilo je mirno jer su ministarstva odbrane Rusije i Ukrajine postigla su dogovor o primirju koje će važiti do 21. marta.

  • neutralan

    17.03.2014 12:09
    pa Vi na ovom portalu dozvoljavate da se objavi samo ono sto je upereno protiv srbije bravooooooooooooooooooooooooooooo
  • neutralan

    17.03.2014 12:01
    sta taj NS misli kada kaze ^a sada vojvodina^
    pa nije valjda i ona na Krimu.
  • 16.03.2014 21:58
    Ako je za neke Belogordska oblast ogrizak od jabuke, za Ukrajince to verovatno nije! Ja lično bih voleo da Rusi vrate državi Srbiji NIS, jer su taj grumen zlata dobili veoma jeftino takoreći za dž. O plaćanju rudne rente tj. o njenoj visini je besmisleno i govoriti! Mante me se Rusa i poštenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.