Od juna seča administracije u EPS-u

Struja neće poskupeti tri puta po 10 odsto, kako su pojedini mediji preneli, kaže ministar energetike Aleksandar Antić i poziva da se prestane sa spekulacijama o procentu poskupljenja do juna, kada će biti usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a.
Struja neće poskupeti tri puta po 10 odsto, kako su pojedini mediji preneli, kaže ministar energetike Aleksandar Antić i poziva da se prestane sa spekulacijama o procentu poskupljenja do juna, kada će biti usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a.

Taj plan donosi i novu organizacionu strukturu kompanije, što će, kaže resorni ministar, dovesti do smanjenja broja zaposlenih kojih sada ima više od 31.000. Bilo bi sve u redu da je više zaposlenih u rudniku, ali nije. Fale rudari i elektromonteri, dok višak zaposlenih u EPS-u, zapravo sedi u kancelarijama. Javna je tajna, kažu upućeni, većina je tu preko veze - partijske ili rodbinske.

Seča zaposlenih zato kreće od administracije i to već od 1. jula kada startuje nova organizaciona struktura EPS-a.

"Sa sadašnje strukture - jedno preduzeće EPS i 14 preduzeća, prelazimo na kompaniju koja ima tri segmenta. Sama ta nova organizacija definiše da će broj rukovodećih ljudi biti značajno smanjen", kaže ministar Antić.

U martu ove godine 43 direktora ostalo je bez fotelje, po sistemu "zovi me i šerpom, samo me nemoj razbiti", jer nisu ostali bez posla, već bez zvanja.

Za ekonomiste, manje zaposlenih ne rešava problem. Tvrde, da minus u kasi EPS-a stvaraju nenaplaćena dugovanja velikih firmi koje, za razliku od građana neplatiša, EPS ne isključuje.

"Sa takvom politikom Vlade Srbije prema EPS-u, čak i da oni sutra ukinu sve direktore, EPS neće ništa uštedeti i neće biti uspešan, jer ako ne naplatite robu koju prodajete - onda je sve to kao igranje privrede", kaže Jelica Putniković.

Urednica Balkan magazina smatra da bi EPS mogao da postane lider u elektrosektoru ukoliko se novi menadžment bude birao po umeću, a ne po partijskoj knjižici. Za prodaju EPS-a, tvrdi, nije vreme. Ipak, sredinom sledeće godine EPS izlazi na berzu i postaje akcionarsko društvo što otvara mogućnost za prodaju celog ili pak dela kompanije.

"Vlada uopšte nema ideju da proda EPS, mi imamo razmišljanje na temu pronalaženja strateškog partnera s kojim bismo unapredili poslovanje EPS-a", ističe Antić. Stručna javnost smatra da bi Vlada Srbije trebalo da bude oprezna pri odluci o prodaji EPS-a, jer je, upozoravaju, u susednoj Bugarskoj, pre nekoliko godina, zbog brzoplete privatizacije tamošnje elektroprivrede - pala Vlada.

  • Dragoljub

    15.05.2015 08:50
    A šta će biti sa frizerkom iz Kaća i onim što su fiktitivno zaposleni?
  • xx

    15.05.2015 08:50
    Tj. seca zutih iz administacije!
  • goran NS

    15.05.2015 08:06
    jun koje godine?
    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija