Nikolić: Gavrilo Princip je bio heroj i tiranoubica

U Beogradu je večeras svečano otkriven spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku.
U Beogradu je večeras svečano otkriven spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku.

"Ako je Vinston Čerčil u svojoj knjizi 'Nepoznati rat' napisao da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin i genocid, onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici, kojim bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica", poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je rekao da neće dozvoliti vređanje poklanih i maljem ubijenih Srba u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnu, streljanih u Kraljevu i Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu. "Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva, koja je kružila Evropom".

Sudove i ocene o Principu i njegovom spomeniku određivali su, kako je istakao, istorijski vrtlozi i dnevne potrebe. Sve što se u proteklih sto godina gradilo i razgrađivalo, zidalo i rušilo, svaka promena u državi i društvu, od Jugoslavije do Federacije BiH, politička previranja, međunacionalni odnosi, prelamali su se kroz odnos prema spomeniku Principu u Sarajevu, podvukao je Nikolić i dodao da je spomenik postavljan pa rušen, menjan...

Taj spomenik, dodao je Nikolić, nije služio kulturi sećanja i utemeljenim vrednosnim istorijskim sudovima. "Najlakše je danas za sve okrivljavati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi istorijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata, kao pokušaj amnestije agresora i okrivljavanja napadnutog, onog koji je svu svoju diplomatsku snagu usresredio da izbegne rat", ukazao je Nikolić.

Srbija, naveo je, ni danas ne brani Principa i njegove drugove, već oni brane Srbiju svojom odbranom na suđenju koje nije bilo završeno kada je uveliko rat trajao, svojim istrajavanjem na istini, idejama i motivima, čak i onda kada su tamnovali u neljudskim uslovima i umirali na mukama.

Spomenik Gavrilu Principu, koji je postavljen na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice u Beogradu, delo je smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića i izliven je u dva primerka, jedna statua je u Istočnom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak, dar Republike Srpske, donet je u Beograd na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu.

Spomenik, koji je osveštao vladika Atanasije Rakita je visok dva metra i težak 350 kilograma. Na prvoj bočnoj strani spomenika ispisane su reči pesme "Al' pravo je rekao pre Žerajić, soko sivi: Ko hoće da živi nek' mre, ko hoće da mre nek' živi!", a na drugoj "Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi"

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Kori Udovički, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a nastupio je hor "Obilić".

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je bio neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Spomenik koji je danas otkriven u Beogradu Republici Srbiji poklonila je Republika Srpska.
  • Nišlija

    01.07.2015 12:41
    @Brus VIlis
    Ne znam šta nije jasno.
    1)Ja sam potvrdio ono što si ti prvi rekao: da nije hteo da ubije Sofiju i da ga je zbog toga grizla savest ( tvoje reči).
    2) Radi istorijske istine, on se na sudu izjasnio kao jugoslovenski idealista, a sudu je prepustio dalje tumačenje. Sud ga je na osnovu te izjave proglasio za teroristu. Znači čisto "tehnička" ispravka sa moje strane, da se nije izjasnio kao terorista, ne ulazeći u to ko ga za šta smatra.
    3) NAJVAŽNIJE: Ja sam već napisao da nisam veliki poštovalac Gavrila Principa jer je nama južno, navukao bedu na vrat, a za uzvrat samo slušamo razna kukumavčenja.

    Građanin AU je ubio državnika AU. Pa raspravite to sami između sebe.
  • Brus VIlis

    01.07.2015 08:33
    @Nišlija
    O, nije hteo da ubije trudnu ženu? Malo se zaigralo dete, pa promašilo? Žao mu je? Okej, onda je heroj. Uostalom, po istom principu rade srpski sudovi oslobadjajući političare heroje, jer im je žao zbog počinjenih zločina.
  • Nišlija

    30.06.2015 18:38
    Brus Vilis
    Priznao je da mu je žao zbog ubistva Sofije, jer je gađao samo Ferdinanda.
    Na pitanje zašto je pucao, rekao je da puca na tlačitelja južnoslovenskih naroda, i da je on jugoslovenski idealista, te samim tim preuzima odgovornost za atentat na Ferdinanda, ne i Sofije.

    Princip je za razliku od ostalih uhapšenih članova Mlade Bosne, osuđen na 20 godina jer je po tadašnjem zakonu bio maloletan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija