Verbić: Srednjim školama trebaju ugovori o praksi sa kompanijama

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da svaka srednja stručna škola mora da ima partnera u privredi i najavio do kraja godine zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.
Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da svaka srednja stručna škola mora da ima partnera u privredi i najavio do kraja godine zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.

Verbić je na sednici u parlamentu na kojoj članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika rekao da će škole morati da se vežu za privredu i da se vidi da li zaista postoji ugovor određene stručne škole sa nekom kompanijom u kojoj bi se odvijala praksa.

Ako škola nije sama u stanju da obezbedi praksu, onda se postavlja i pitanje da li je uopšte potrebna, naveo je ministar dodajući da se svake godine menjaju smerovi i obrazovni profili upravo u skladu sa potrebama i da je samo ove godine 19 novih, savremenih, programa uvedeno iz pilot faze u redovan sistem.

Međutim, upozorio je ministar, nije teško napisati nov program ali je zato mnogo teže da se opremi škola laboratorijama, nastavnim kadrom... za novi profil. "Tu treba više da investiramo - nije dovoljno da napravimo novi profil već da škole imaju kapaciteta za to", naveo je Verbić i dodao da je važno obezbediti praksu za učenike.

On je rekao da je u toku formiranje sektorskih veća gde će pre svega poslodavci govoriti o tome i predlagati, šta i koji profili im trebaju i šta očekuju od budućih kolega.

"Polažemo velike nade u rad stručnih veća", kazao je Verbić i dodao da oko nove godine očekuje i zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija koji bi objasnio šta diploma znači i šta bi učenik trebalo da zna, odnosno nauči i bude stručan za posao.

  • Brus Vilis

    31.07.2015 07:49
    @Jao
    U pravu si. Nedavno sam prošao tuda, bogtemazo, pa to je Grad duhova... ogromni privedni kompleksi, napušteni, urušeni, zarasli u korov, užas... Da mene neko pita ja bih sve to dao IT kompanijama na koriščenje i napravio ogroman kampus za razvoj informacione tehnologije...
  • jao

    31.07.2015 06:42
    muka mi je od ovog verbića...
    "Ako škola nije sama u stanju da obezbedi praksu, onda se postavlja i pitanje da li je uopšte potrebna.."
    kako da obezbedi praksu,kad je industrijska zona u NSu prazna?
    Nek priča sa ministrom privrede da ulože koji dinar i u NS firme...
  • nn

    31.07.2015 06:05
    Svako nam je ministar
    Sa kojom firmom da sklopi ugovor npr. gradjevinska škola kada nam je gradjevinarstvo u kolapsu. Prema ministrovom znači da tu školu treba ukinuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija