Odlaže se uvođenje doživotne robije

Završen je Nacrt izmena Krivičnog zakonika, i za desetak dana on bi trebalo da se nađe pred Vladom, ali u njemu nema doživotne robije.
Završen je Nacrt izmena Krivičnog zakonika, i za desetak dana on bi trebalo da se nađe pred Vladom, ali u njemu nema doživotne robije kao zamene za kaznu 35-40 godina zatvora.

Radna grupa je odlučila da javnu raspravu o ovako važnoj temi produži za još šest meseci, pa će se ova radikalna novina pojaviti u sledećim zakonskim izmenama, kažu u Ministarstvu pravde.

"Intenzivna javna rasprava trajala je sedam meseci, a mi mislimo da bi trebalo da traje barem godinu dana. Tokom dosadašnje javne rasprave, mišljenja o uvođenju ove sankcije bila su podeljena, što je i normalno. Oko takve stvari nemoguće je postići konsenzus", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

U stručnoj javnosti bilo je dosta polemika. Kako objašnjava Ilić, dok su jedni pozdravili uvođenje doživotne kazne kao pravu modernizaciju krivičnog zakonodavstva i najadekvatniju zamenu za kaznu zatvora od 35 do 40 godina, drugi su je okarakterisali kao nehumanu.

Izmene KZ ipak donose značajne novine i to kroz sedam potpuno novih krivičnih dela u oblasti privrede. Među njima su prevara u privredi, pronevera, davanje i primanje mita, zloupotreba poverenja ... Do sada su ova dela postojala kao opšta, a ne posebno izdvojena dela u privredi, pa su tužioci prevaru ili zloupotrebu kada se desi u privrednom poslovanju najčešće podvodili pod zloupotrebu ovlašćenja u privredi. Sada je svako od ovih dela precizirano, što bi trebalo da olakša posao tužilaštvu.

Tako će se, na primer, za zloupotrebu poverenja goniti direktori firme u okviru holdinga koji potkradaju vlasnika, a za prevaru će biti gonjeno pravno lice koje prevari drugo pravno lice. "Prioritet nam je borba protiv korupcije. Zato nam je cilj da se reformisana glava sa krivičnim delima protiv privrede, koja će omogućiti brže postupanje policiji i tužilaštvu i čvršće optužnice, što pre usvoji i primeni u praksi", navodi Ilić.

  • 07.10.2015 12:01
    Ne razumem u cemu je problem? Ili razumem , a prave se blesavi.Znaci treba napisati prost zakon koji ce kazniti pocinioca zbog necega,ne ali oni nece jer verovatno se plase ako ga donesu da ce im se taj isti zakon "obiti o glavu" . Sta ako se neki od tih "faca" , nadje na optuzenickoj klupi , a sam je glasao za stroziji zakon? Ovo je komlikovanije nego sto izgleda :-)
  • CK

    07.10.2015 07:04
    Lična odgovornost
    Samo lična odgovornost direktora i ostalih u firmi koji su omogućili privredni kriminal može doneti rezultate
  • Q

    07.10.2015 06:48
    Kakva dozivotna. Fali nama smrtna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija