Granični prelazi stabilni, talas izbeglica i dalje jak

Sunčani dani i toplije vreme malo su olakšali situaciju sa izbeglicama sa Bliskog istoka koji su se ovog vikenda zatekli u Srbiji, gde je stanje na graničnim prelazima redovno, iako talas migranata ne jenjava.
Sunčani dani i toplije vreme malo su olakšali situaciju sa izbeglicama sa Bliskog istoka koji su se ovog vikenda zatekli u Srbiji, gde je stanje na graničnim prelazima redovno, iako talas migranata ne jenjava.

Kako je objasnio portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković, situacija u Preševu, graničnom prelazu na jugu zemlje, i Berkasovu, na severu, danas je redovna. "U Preševu je od ponoći do danas u 15 sati registrovano oko 4.500 migranata i izbeglica, dok u ovom trenutku to čeka da učini oko 1.000 osoba. Granica je propusna, nema gužvi", rekao je Mišković.

On je dodao da u prihvatnom centru Principovac, nedaleko od Šida, nema nikoga, dok je sinoć bilo oko 23 osobe. Prema rečima portparolke UNHCR-a Melite Šunjić, u Srbiji je relativno mirno i bez velikih gužvi sa izbeglicama. "Čim je sunčan dan, bude bolje. Bilo je dosta gužve sinoć u Berkasovu, noć je bila hladna i ljudi su bili nervozni, ali to se rasčistilo oko 11 sati", rekla je Šunjić.

Ona je dodala da je ta organizacija spremna za nove migrante i izbeglice, ali da je uvek dobrodošla čista i suva odeća i obuća u svim veličinama, kako za odrasle, tako i za decu.

"Nisu spremni za takve vremenske prilike. Kada se pokvase, tu odeću i obuću mogu samo da bace. jer se nigde ne zadržavaju dovoljno dugo kako bi mogli da je operu i osuše", poručila je Šunjić.

U sedištu EU danas se održava mini-samit lidera 10 država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbeglice stižu u Uniju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija