FOTO: Otvoren tunel ispod Golubačke tvrđave

Tunel i obilaznica oko Golubačke tvrđave svečano su danas otvoreni u Golupcu.

Otvorili su ih šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

Devenport je rekao kako je tvrđava kod Golupca jedan od najlepših bisera na Dunavu i da kao takva predstavlja deo zajedničke istorije, piše Boom 93. On je ukazao da EU kroz projekat revitalizacije pomaže Srbiji da razvije sliv Dunava i njegov dalji ekonomski i turistički potencijal. Devenport je podsetio da je projekat deo šireg programa EU i Srbije za razvoj regiona uz Dunav koji se ogleda i u izgradnji novog sistema za snabdevanje vodom u Velikom Gradištu.

 Funkcionere je kod golubačke tvrđave i tunela dočekao valcer "Na lepom plavom Dunavu". Ambasador Austrije rekao je kako ga je obradovalo što je čuo numeru koja predstavlja nezvaničnu himnu te države, koja se odlično uklapa u ovaj deo Dunava kao "reke saradnje“.


Ajgner je podsetio da je austrijska vlada donela odluku da preko Austrijske agencije za razvoj stavi na raspolaganje 800.000 evra za nastavak obnove Golubačkog grada, navodi se na sajtu Boom 93. On je izrazio očekivanje da će nekadašnje utvrđenje postati nezaobilazno mesto za sve koji žele da upoznaju Srbiju.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović ukazao je na značaj projekta za opštinu koji se ogleda u otvaranju novih radnih mesta, ali i pozicije koju će Golubac dobiti na turističkoj mapi. Premijer Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je da će projekat obnove Golubačkog grada pospešiti razvoj istočne Srbije.

Kako navodi Boom 93, završetak obnove tvrđave planiran je za decembar 2017. godine. Vrednost izgradnje deonice koja je danas otvorena, u dužini od 760 metara, a koju čine obilaznica i tunel iznosi 2,3 miliona evra. Automobili su do sada prolazili kroz sam golubački grad, a tunel dug 152 metara, širine 12 metara i visine sedam metara, olakšaće saobraćaj u ovom delu Djerdapske magistrale.

Takođe, izmeštanje saobraćaja znači i lakše izvođenje radova na rekonstrukciji tvrđave. Rokovi za završetak obnove tvrđave su istekli, ali je Vlada Austrije odlučila da obezbedi dodatna sredstva za završetak radova.


Golubačka tvrđava na ulazu u Đerdapsku klisuru, jedna od devet na obali Dunava, sagrađena je u XIV veku i u novijoj istoriji nije temeljno rekonstruisana. Prvi i poslednji konzervatorski radovi obavljeni su još 1970. godine.
 

  • Bl.

    26.07.2016 21:49
    " .. Vrednost izgradnje deonice koja je danas otvorena, u dužini od 760 metara, a koju čine obilaznica i tunel iznosi ..."

    Dok druge drzave otvaraju kilometre puteva mi to radimo u metrima.
  • Classic

    26.07.2016 21:39
    Nema sta pravi smo lideri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija