Objaviti ko su sve savetnici vlade

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da bi Vlada trebalo da objavi ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade.

Osim toga, oni traže da se objavi i kakva ovlašćenja imaju ti savetnici “kako bi se sprečile razne vrste prevara”. TS podseća da mnoga bitna pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući i eventualni sukob interesa jer oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, zbog čega bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi rad savetnika bio preciziran.

Kako TS navodi, povod za takav apel je slučaj čoveka, koji je predstavljajući se kao savetnik u kabinetu premijera Srbije, uzeo 33 hiljade evra mita da bi sprečio hapšenje.

"Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, a takve prevare ne bi bile moguće ili bi bile manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima", navodi se u saopštenju TS.

Dodaje se i da su nekoliko puta od Vlade pokušali da dobiju informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nisu dobili odgovor.

  • ispravan

    21.10.2016 22:09
    ma nece
    Jedino ispravno bi bilo predlozeno ali bas zato nece biti prihvaceno.
  • Predlog

    21.10.2016 17:17
    Početi od stranih država, na slovo A pa dalje redom...
    Da znaju penzioneri za kakav napredak dadoše penziju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija