Mađarski pasoš do sada uzelo više od 100.000 građana Srbije

Dvojno državljanstvo Mađarske u poslednjih pet godina zatražilo je više od 104.000 osoba, dok je više od 100.000 njih položilo zakletvu.
Broj građana s dvojnim državljanstvom verovatno je veći, s obzirom na to da mnogi predaju zahtev u mađarskim mestima, pre svega i Makou, nedaleko od Segedina. Ti ljudi tamo i polažu zakletvu, ukoliko ispunjavaju uslove i uspešno prođu na proveri znanja mađarskog jezika, što nije lako jer se traži srednji nivo znanja.
 
Naime, pooštreni su uslovi za dobijanje mađarskog pasoša. Do pooštravanja kriterijuma je došlo prošle godine posle velike afere u Ukrajini, gde su deljena mađarska državljanstva ljudima koji nisu ispunjavali propisane uslove.
 
Posle upitnika od 50 opštih pitanja, svi idu i na usmeno ispitivanje. Međutim i kada se dobije mađarsko državljanstvo, odnosno pasoš, neizvesnost tu ne prestaje. Mađari su u poslednjih godinu dana počeli da proveravaju znanje jezika i na graničnim prelazima.
  • Hi

    05.12.2016 22:25
    Pasos ne moze se uzeti na granici sem falsifikata. I neko napisao da je drzavljanstvo na probnih 10 g. To nije tacno. Boravisna viza moze da traje najvise 10g. Drzavljanstvo je trajno ukoliko se sudski ne oduzme.
  • dak

    05.12.2016 20:44
    pa šta... hrvatski je uzelo mnogo više a o tome ne pišete jer traje od rata na ovamo... svaki iole "patriota" koji drži do sebe ima putovnicu

    ali Vojvodina vam je takva... ima nas srba, bosanaca, hrvata, mađara, slovaka... i to je super
  • Vojvosadjan

    05.12.2016 16:33
    @pera
    Procitaj opet sta si napisao i mani se sarkazma, ne stoji neinteligentnima a jos manje neupucenima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.