Sud: Srbija nije ispunila formalne razloge za izručenje Haradinaja

Francuski sud koji je odbio zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja pozvao se u obrazloženju na formalne, tj. proceduralne razloge u donošenju takve odluke.
Sud u obrazloženju konstatuje da zahtev Srbije nije politički, ali navodi da nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi bio prihvaćen. U odluci se, takođe, navodi da "ma kakav da je cilj ka kojem se teži ili kontekst zlodela zbog kojih se traži izručenje, događaji zbog kojih se (Haradinaj) traži, s obzirom na njihovu težinu, ne mogu da budu posmatrani kao da imaju politički karakter".
 
"Ne može se smatrati da je cilj zahteva Srbije politički, s obzirom na to da je ispunila uslove u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, što je konstatovano i u izveštaju Evropske komisije", naveo je pored ostalog sud u Kolmaru. Međutim, konstatovano je i da bi Haradinajevo izručenje Srbiji moglo da uzrokuje "izuzetno ozbiljne posledice po njegovu ličnost, pre svega zbog njegove uloge u oružanom sukobu i u političkom životu Kosova, kao i zbog njegovog državljanstva Kosova - države koju Srbija ne priznaje".
 
U odluci suda, najpre se konstatuje da su ispunjeni pravni uslovi za izručenje iz prvobitnog zahteva Srbije, koji je dostavljen sudu 6. januara, ali da je sud proglasio neprihvatljivom pisanu notu koju je Srbija sudu dostavila 1. marta. "Srbija je putem svoje ambasade prosledila notu datiranu na 1. mart 2017, koja je primljena 10. marta 2017 - pre nego što je Istražno veće, odlukom od 2. marta, naložilo dostavljanje dodatnih podataka - nova dokumenta u okviru zahteva za izručenje Haradinaja", navodi sud.
 
Dalje se navodi da "nota u čijem su prilogu dokumenta izvučena iz stranog postupka, a koja je spontano upućena u ime države da bi bila prosleđena Istražnom veću, predstavlja podnesak i mora biti proglašena neprihvatljivom, s obzirom na to da država koja je uputila zahtev za izručenje nije ispoštovala proceduru". Za francuski sud je takođe neprihvatljiva dopuna zahteva za izručenje, koja je sudu dostavljen nakon odluke o proširenju istrage tužilaštva za ratne zločine 5. januara 2017. godine, jer, kako je navedeno, ne ispunjava formalne uslove propisane krivičnim zakonima.
 
Dopuna zahteva, kako je ukazao sud, nije praćena ni nalogom za hapšenje (poternicom), niti aktom koji bi imao tu pravnu snagu, za razliku od naloga za hapšenje (poternice) od 1. oktobra 2004. Srbija je u dodatnim dokumentima precizirala da je, u skladu sa primenom novog krivičnog zakona, koji je na snazi od 15. januara 2012, ranija koncepcija krivične istrage izmenjena i da istražni postupak sada sprovodi tužilac, a ne više istražni sudija, navodi se u odluci.
 
Prema stavu suda, Srbija je podrazumevala da joj ne treba nova poternica u odnosu na proširenje istrage, jer jedna već postoji. "Međutim, svaki zahtev za izručenje mora da zadovolji formalizam, koji je obavezan kad je reč o zahtevu za izručenje", naglašava francuski sud.
 
Ministarstvo pravde: Netačni navodi suda
 
Ministarstvo pravde saopštilo je da nisu tačni navodi suda u Kolmaru i da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru. To znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice.
 
Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde. Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka).
 
Sa druge strane, piše u saopštenju, poternica za Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine. Ministarstvo pravde ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom.
 
Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica da sud donese pozitivnu odluku, istaklo je Ministarstvo pravde.
 
Kandić: Srbija ponovo kompromitovana
 
Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je odluka francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaju očekivana. Kako kaže, Srbija je dokaze protiv jednog od bivših komandanata OVK trebalo da dostavi Specijalnom sudu za ratne zločine OVK na Kosovu.
 
Ona je rekla da je odluka suda u Kolmaru očekivana ako se imaju u vidu i postupanja pravosudnih instanci u vezi sa zahtevom Srbije za izručenje Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Dodala je i da je Srbija dokaze koje ima protiv Haradinaja trebalo da dostavi Specijalnom sudu za ratne zločine pripadnika OVK na Kosovu.
 
"Ovako je Srbija ponovo kompromitovana. Politici koja se zasniva na vrednostima koji ne mogu da dovedu do poštovanja ljudskih prava niti boljih odnosa u regionu, niti da doprinesu poverenju, neko mora da kaže da prestane", navela je Nataša Kandić. 
  • G

    28.04.2017 14:26
    @Zikina sarenica - Evropa, razvoj, prosperitet nastao viševekovnim pljačkanjem kolonija, i prošlost i budućnost, bombardovanje bez rezolucije UN, mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja, podrška svetskom imperijalisti broj jedan, dužničko ropstvo za male zemlje, Kipar, Severna Irska. Srbija - nema nikakvog ratovanja prekinite da lažete, nepriznavanje okupacije i otimanja dela teritorije kao što ni oteti deo Kipra nije priznala nijedna jedina evropska država, i prošlost i budućnost. Volite da u Srbiji vidite isključivo ružno a žmurite na drugo, a u Evropi isključivo dobro, i to ono što je dobro samo po njih a žmurite na loše.
  • Zikina sarenica

    28.04.2017 07:18
    Evropa - razvoj , prosperitet , buducnost
    Srbija - ratovanje , kosovo , proslost
  • vladaNS

    28.04.2017 06:46
    očekivano
    Naravno da nisu ni pomislili da ga i izruče. Sve ovo vreme su trgovali svako sa svakim a nisam siguran da i naša nesposobna vlast nije učestvovala u dilu. Ista ta Francuska i zapad su po ko zna koji put iskoristili priliku da nas ponize i pljunu u lice. Ne tako davno teroristi u Francuskoj su napravili pokolj nedužnih na više mesta a mi smo bili na strani iste te Francuske koja je bila u suzamai na strani onih koji se bore protiv terora. Istoj to Francuskoj i čitavom zapadu smo postali tampon zona u zaštiti protiv miganata, istish tih ljudi kojima je zapad svojim zločinom a u ime boljeg života i demokratije spalio domove pobio nedužne i uništio nadu za životom. Trebamo li i mi svaki sledeći put, ne daj Bože da ga bude, da opet kolektivno palimo sveće i dajemo podršku onima za koje je teror u svojoj državi zločin a tamo u nekoj Srbiji baš i nije. Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija