Eurostat: Srbija pri dnu evropske liste po kupovnoj moći

Bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Srbiji je u 2016. godini iznosio 36 odsto proseka Evropske unije i po tom pokazatelju smo pri dnu liste.
Lošije rangirani su samo samo Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina, saopštila je Statistička agencija Evropske unije Eurostat.
 
Od zemalja članica EU najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći ima Luksemburgu - 267 odsto evropskog proseka, a na začelju su Hrvatska sa 59 i Bugarska sa 48 odsto proseka EU.
 
Među kandidatima za Evropsku uniju najbolja je Turska sa 62 odsto proseka EU, a slede Crna Gora sa 42, Makedonija sa 38, Srbija sa 36, Bosna i Hercegovina sa 31 i Albanija 30 odsto EU proseka.
 
Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku Srbija se nalazi na 45 odsto proseka Evropske unije. Lošiji su Makedonija i Bosna i Hercegovna sa 41 i Albanija sa 39 odsto proseka EU.
 
Najveću stvarnu individualnu potrošnju imaju Luksemburg i Nemačka sa 132, odnosno 122 osto evropskog proseka, a na začelju su Hrvatska i Bugarska sa 59, odnosno 53 odsto proseka Evropske unije.
  • Ahaa

    18.06.2017 09:38
    Onaj ko je ovaj text pisao ne slusa sta nam nas vodja prica da smo mi lideri.
    Mi smo najbolji.
    Mi smo najpametniji .
    Mi smo naj, extra, super, mega u svemu.
    Ili to neko ovim textom hoce da kaze da nas vodja laze?
  • miki

    17.06.2017 20:44
    Tek cemo da budemo na dnu- Svega.
  • Aleksandar

    17.06.2017 20:19
    Brže, jače, bolje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.