Još četiri kazne za roditelje koji nisu vakcinisali dete

Prekršajni sud u Novom Pazaru izrekao je četiri novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu MMR vakcinom protiv zaušaka, malih boginja i rubeola, rečeno je radiju Sto plus u sudu.
Od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u martu prošle godine, pred Prekršajnim sudom su vođena četiri postupka i u svim su roditelji proglašeni odgovornim za kršenje odredaba ovog zakona. Njima su izrečene novčane kazne u iznosu od 20.000 dinara i moraće da plate troškove postupka u iznosu od 1.000 dinara, naveo je Prekršajni sud. 
 
U prvih šest meseci ove godine svaka peta beba u Novom Pazaru je primila obaveznu MMR vakcinu protiv zaušaka, malih boginja i rubeola, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu. Slična situacija je i u Tutinu gde je vakcinisano svako četvrto dete. I u Beogradu je tek svako četvrto dete primilo MMR vakcinu, što su pojedini doktori ocenili kao zabrinjavajuće.
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu. Inače, samo u Beogradu trenutno je u postupku 209 predmeta zbog nevakcinisanja dece.
 
U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.
  • Ivan

    18.08.2017 06:58
    I sta kad plate kaznu? Opet dete nece biti vakcinisano.
  • Gorana

    17.08.2017 14:02
    Kazne
    Glup, neobrazovan, priprost a umišljen narod.
    Izbegavanje imunizacije je budalaština i izgovor za roditelje koji su svoj život živeli "punim plućima" = gutali i šmrkali sve i svašta, napijali se do besvesti, vodili nezdrav život + nezdrava ishrana.
    A kad se desi bilo kakav poremećaj svi krive vakcine...
    Mislite šta ste radili u prošlosti i kako ćete sutra sa tim živeti.
  • Milica

    17.08.2017 13:51
    Da li se poštuje zakon
    Jer po zakonu je 30000 a njima je izrečena 20000?! Ko je ovde lud

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija