Predsednici sudova optuženi da su osuđenicima odlagali kazne dok ne zastare

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podnelo je optužni predlog protiv dvojice predsednika sudova u Šapcu i Loznici, sudije i još dvojice, kojom ih tereti za zloupotrebe službenog položaja i traži od suda da ih osudi na bezuslovne kazne zatvora.
U saopštenju TOK se precizira da je optužni predlog podnet protiv predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva, predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića i sudije tog suda Olivere Lazarević, kao i protiv Dragana Radivojevića iz Loznice i Dušana Dozeta iz Pančeva.
 
Nakon sprovedene istrage, kako se dodaje, utvrđeno je da postoji opravdana sumnja da su Lazarev i Cvetinović izvršili po dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a Lazarevićeva jedno. Radivojeviću i Dozetu se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.
 
Lazarev se tereti da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova. Na taj način je, kako navodi TOK, omogućio da Dušan Dozet izbegne izvržavanje kazne zatvora u trajanju od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine. Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dušan Dozet, a Lazarevićeva mu je pomogla.
 
Takođe, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarilo.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se nakon suđenja i izvođenja predloženih dokaza svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora, napominje se u saopštenju.
 
Optužni predlog nije optužnica i ne ide sudu na potvrđivanje, već se očekuje da Specijalni sudu u narednom periodu zakaže početak suđenja - glavni pretres. Lazarev i ostali bili su uhapšeni prošlog septembra nakon čega je pokretunt krivični postupak protiv njih.
  • nije i jeste tema

    23.09.2017 03:56
    gde gradjani mogu da vide da li se protiv njih vodi neki izvršni postupak pravi ili izmisljeni. Trebalo bi da postoji takvo mesto. Ko zna ????
    Ranije je bilo moguce videti na sajtu OSuda NS pa je ukinuto. Uz neki nalog to bi moralo da bude omogućeno možda negde i postoji i sada takva mogučnost?.
    Zaticemo često otvarane pa ponovno lepljene koverte u sandučićima, poštu pokojnika ne možemo da dignemo ni sa resnjem o nasledstvu......
  • ne volim bg

    22.09.2017 19:48
    @Miki Mecava 22.09.2017 • 15:30
    Ovakve ogavne smrdljive teritorije nema na kugli zemaljskoj .

    Upravo tako . Sve bivse republike su davno pobegle od bg666 i sada uzivaju u svom neometanom razvoju.
    Kada cemo mi konacno pobeci od zlog bg ?
  • Mile

    22.09.2017 17:55
    Mala suma
    Za malu kaznu je i koruptivna suma mala,ovo mora da je politicko namestanje.Zagrebite vi navijace sto imaju brojne krivicne, pa se ne pokrecu ili odbijaju.Bice ipak da treba krenuti od Tuzilastva po vecim gradovima ka Bg i Ns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija