Ruše zid tek izgrađenog kliničkog centra jer oprema ne može da prođe kroz vrata

Zid na južnoj strani novog, još neotvorenog Kliničkog centra u Nišu, moraće da bude srušen jer postojeći ulaz nije dovoljno širok da bi se unela magnetna rezonanca i druga oprema.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović potvrdio je ovu informaciju, ali nije želeo da kaže ko je krivac za propust, te kako će medicinska oprema ubuduće biti unošena ili iznošena.

List "Danas" navodi da je informacija o "rušenju" novog KC-a u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjim izjavama zvaničnika o urbanističkoj, građevinskoj, arhitektonskoj i medicinskoj "savršenosti" budućeg zdanja. Arhitekta Miro Urošević, ocenjuje da je izgradnja četiri nova klinička centra u Srbiji, među kojima je i niški, od raspisivanja međunarodnog tendera do realizacije, urađena "neznalački, neplanski i amaterski".

"Verujem da niški Klinički centar neće moći da bude pušten u rad do Nove godine, osim ako i to ne bude Potemkinovo selo, koje je uostalom video i Aleksandar Vučić kada je dolazio u novi KC, a oni mu pokazali intenzivnu negu i još ponešto što je završeno i opremljeno. Nažalost, od četiri nova, niški KC biće prvi koji će da pokaže svu glupost koju su sa tom idejom i njenom realizacijom napravili naši ministri zdravlja, od Tomice Milosavljevića naovamo. Niš je kolateralna šteta tog tendera, koji je bio loš od samog početka. Pri tom su u samom projektu, koji ja inače imam, napravljene neoprostive greške. Cela parcela je urbanistički uništena i svaka ispravka je nemoguća", tvrdi Urošević za beogradski list.

On za Danas kaže da su tenderi za izvođače radova na sva četiri klinička centra u Srbiji "neshvatljivo jeftini", te da su na njima pobedile dve italijanske firme - "Altijeri" koja je izabrana na beogradskom tenderu, i "Steam", koja gradi te ustanove u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu po znatno nižoj ceni od tenderske. To je osnov za "još uvek nepotvrđenu" pretpostavku da su u toku gradnje "izmišljani novi radovi" i zaključivani aneksi.

Na niškom tenderu, kaže on, nisu predviđene dve urbanistički najvažnije faze, koje obezbeđuju projektovanje bolničkih detalja, kao i sinhronizovano izvođenje arhitektonskih, mašinskih i elektroradova, kako se oni ne bi preklapali. Firma "Steam" nije angažovala strane eksperte - projektante, koji su bili jedan od najvažnijih uslova na tenderu, a koje je "obećala" u svom projektu, već samo one iz Srbije. U ugovoru o izvođenju radova "nigde nije precizirana odgovornost projektanta i investitora".

Urošević dodaje da su napravljeni ozbiljni propusti i u samoj gradnji. Ravan krov novog kliničkog centra već je procureo, a problem je što to neće moći da se sanira, već da se radi novo.

"Pacijenti će u novi klinički centar ulaziti kamenim stepeništem sa prednje strane, visokim 1,80 metar, a širokim šest metara, koje nema rukohvat. Stepenište nije natkriveno, što znači da će po kiši ili snegu biti u većoj ili manjoj meri klizavo. Za osobe sa invaliditetom napravljena je rampa duga 25 metara, ali takođe bez rukohvata, a i toliko uska da dve osobe u kolicima ne mogu da se mimoiđu...", navodi dalje Urošević.

U zgradi novog KC Niš nalaziće se, osim urgentnog, dijagnostičkog, operativnog i centra za intenzivnu negu, i 17 operacionih sala, kao i radioterapija. Gradnja je započeta sredinom 2013. godine, a rok za završetak radova bio je 36 meseci. Sredstva za izgradnju sva četiri klinička centra u Srbiji, u iznosu od oko 150 miliona evra, obezbeđena su kroz kredit Evropske investicione banke, a za objekat u Nišu, prema različitim tvrdnjama zvaničnika, izdvojeno je od 32 miliona do 40,2 miliona evra. Tendere za izvođače radova i nabavku medicinske opreme za ovaj KC pratile su optuže za neregularnost, koje su Ministarstvo zdravlja i rukovodstvo niškog KC demantovali.

  • G

    20.11.2017 20:03
    @Nemanja - nije mi teško da još jednom ponovim, obzirom da ste toliko glupi, da me ni najmanje ne začuđuje da je ovo sve što vaš zakržljali um ume da proizvede. Žao mi je što ste glupi odnosno što ste oboleli, a nalazite se na slobodi.
  • Nemanja

    19.11.2017 11:56
    @G

    Samo dva para navodnika? Pa gde je taj elan nestao? Skoro da pomislim da si ipak dana popio lekove, ili da se samo pretvaraš da si lud. Nekad si vrištao, tresao se Liman... Jesi se umorio, Polis?
  • G

    17.11.2017 17:23
    @Nemanja - kao i svaki put do sada "poštovani" mentalno poremećeni "gospodine", i ovaj put mi nije teško da vam napišem da ni najmanje nije začuđujuće da je ovo jedino što vaš zakržljali um može da proizvede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija