Ministarstvo: Očekujemo da će se izbeći prodaja CIP-a

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure saopštilo je danas da se trenutno radi na poravnanju dugovanja Železnice Srbije prema radnicima, koje se sastoji od glavnog duga, sudskih troškova i kamata na dugovanja i da očekuju sporazumno rešenje problema.
Ministarstvo: Očekujemo da će se izbeći prodaja CIP-a
Foto: 021.rs
"Očekujemo da problem bude rešen sporazumno sa javnim izvršiteljem, uz dogovor o plaćanju duga na rate u ovoj i idućoj godini, čime bi se stekli uslovi za poništavanje javne licitacije za prodaju Saobraćajnog instituta CIP koja je zakazana za 18. decembar 2017. godina", rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
Ministarstvo je, kako navode, zbog značaja CIP-a za realizaciju infrastrukturnih projekata od nacionalnog značaja, od početka uključeno i davalo predloge za rešavanje ovog slučaja. Podsećaju da je krajem prošle sedmice održan sastanak sa izvršnim poveriocem i advokatom poverilaca, Železnicama Srbije, Saobraćajnim institutom CIP i državnim pravobranilaštvom, u cilju pronalaženja optimalnog rešenja za status CIP-a, čime bi bilo omogućeno normalno funkcionisanje ove kompanije.
 
Prodaju Saobraćajnog instituta CIP pokrenuli su prinudni izvršitelji jer je to preduzeće u 100 odsto vlasništvu Železnica Srbije, koje su osnivač CIP-a i koje vodi veliki broj radnih sporova sa zaposlenima železnice. Zbog izvršenja sudskih presuda po osnovu izgubljenih sporova, prema Zakonu o izvršenju i obezbedjenju, pristupilo se izvršenju i pokrenut je postupak prodaje udela Železnica Srbije u CIP-u, putem licitacije, po zahtevu prinudnih izvršitelja.
 
Prema pisanju Pištaljke, direktor Milutin Ignjatović kaže da je tek pre desetak dana saznao da će firma kojom rukovodi biti prodata na licitaciji zbog dugova svoje matične firme Železnice Srbije. 
 
Direktor preduzeća koje je projektovalo i brzu prugu Beograd-Subotica vrednu oko dve milijarde dolara, tvrdi da je reč o "državnom kriminalu" za koji okrivljuje bivše rukovodstvo Železnica. "Mi nemamo nikakve veze sa dugovima koje Železnice Srbije imaju. Ovo je državni kriminal, ali ne sada, već u periodu od 2009. godine do 2014. godine. Bivše rukovodstvo Železnica je zlo i dopustilo je da se donesu sudske presude za neisplaćene zarade u korist radnika koji su zarade primali. Država će da reši problem. Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da će država rešiti problem. Kako, ne znam", rekao je Ignjatović za "Pištaljku"
 
Da će se država umešati u ovo nesvakidašnje prebijanje dugova između dve državne firme za Pištaljku su potvrdili najviši funkcioneri u zemlji.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Pištaljku je kratko rekao "da će država pronaći rešenje za Saobraćajni institut CIP". Resorna ministarka Zorana Mihajlović je rekla da je njeno ministarstvo poslalo predlog kako da se situacija u Železnicama Srbije ublaži, ali da ne mogu da utiču na to da li će doći do prodaje CIP-a jer, kako kaže, država nije vlasnik tog preduzeća. "Nismo na buvljoj pijaci. CIP je jedina firma za železničku infrastrukturu na Balkanu i nije na prodaju", rekao je direktor CIP-a Ignjatović.
 
Pištaljka je objavila i rešenje izvršitelja u kojem se navodi da je javna prodaja Saobraćajnog instituta CIP zakazana za 18. decembar. Do javne prodaje je došlo, po rečima izvršitelja Nemanje Protića, jer su donete presude u korist radnika Železnica Srbije kojima nisu isplaćivane zarade i koji nemaju drugi način da se naplate jer su računi Železnica u blokadi.
 
Ignjatović tvrdi da Železnice Srbije imaju drugu imovinu iz koje mogu da se naplate dugovi. Na pitanje šta je on preduzeo da se Saobraćajni institut ne nađe na dobošu, odgovorio je da nije mogao da reaguje, jer "CIP uopšte nije stranka u postupku"
 
Za ovu situaciju direktor CIP-a, koji se na toj funkciji nalazi od 2000. godine, krivi advokate, izvršitelje, radnike, bivše rukovodstvo Železnica Srbije i bivše vlasti. Zorana Mihajlović je poručila da Ministarstvo saobraćaja nema nadzor nad CIP-om, iako se Železnice, u čijem je vlasništvu i CIP, nalaze u vlasništvu države. U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da su do sada po tužbama radnika Železnice Srbije a.d. isplatile oko dve milijarde dinara, a da trenutna potraživanja svih poverilaca za "smenski rad prema Železnicama Srbije iznose više stotina miliona dinara".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija