Ostala bez posla usred lečenja od kancera, a nema prava ni na naknadu za nezaposlene

Beograđanki Vesni Marković (56) usred bitke sa teškim oblikom karcinoma prestao je ugovor o radu, a u Nacionalnoj službi za zapošljavanje su joj rekli da nema prava ni na naknadu za nezaposlene.
Ostala bez posla usred lečenja od kancera, a nema prava ni na naknadu za nezaposlene
Foto: Pixabay
Ove godine Vesna se zaposlila kao prodavačica u kiosku. Kod poslodavca je bila angažovana preko ugovora na određeno vreme, koji joj je produžavan na mesec dana. Krajem avgusta je, međutim, saznala da boluje od maligne bolesti - raka grlića materice.
 
"Usledila je operacija, a zatim i terapije zračenjem na koje još uvek idem. Već početkom septembra otišla sam na bolovanje, jer zbog zdravstvenog stanja ne mogu da radim. Sa poslodavcem je sve bilo ur edu do pre desetak dana, kada me je poslovođa pozvao i rekao da oni više ne mogu da mi produžavaju ugovor, jer nemaju zakonske mogućnosti za to. Verujem da su mi izašli u susret koliko je bilo u njihovoj moći, ali ja sam sada ostala bez ikakvih prihoda. Porodicu nemam, živim sama, pa tako nemam ni ličnu pomoć na koju bih mogla da računam", kaže za "Novosti" Marković.
 
Ona je otišla u Nacionalnu službu za zapošljavanje kako bi ostvarila pravo na zdravstveno osiguranje koje joj je neophodno, ali i naknadu za nezaposlene. Međutim, na birou joj je rečeno da nema pravo na novčanu nadoknadu.
 
"U toku ove godine imala sam sporazumni raskid ugovora sa preduzećem u kojem sam bila zaposlena, ali ne svojom krivicom, već sam formalno prebačena u drugu firmu isog poslodavca", objašnjava Marković i dodaje da je računala na nadoknadu za nezaposlene, jer zdravstveno osiguranje koje ima pokriva samo glavne troškove lečenja karcinoma, kao što je operacija i terapija zračenjem, ali dosta lekova mora sama da kupi.
 
Na birou rada su za Novosti potvrdili da Markovićeva nema pravo ni na kakvu materijalnu pomoć. Jedino eventualno rešenje je odlazak u invalidsku penziju koju joj je predložila lekarska komisija.
 
Podsetimo, 021 je skoro pisao o bolesnoj samohranoj majci iz Beočina koja je takođe ostala bez posla usred lečenja od karcinoma. Obe priče su ilustracija problema kojim poslanici u Narodnoj skupštini neće da se bave, što su i pokazali kada su nedavno ponovo odbili da razmotre predlog izmena Zakona o radu, koje predviđaju da oboleli od raka ne mogu da dobiju otkaz dok se leče od ove bolesti. Opširnije o slučaju ove meštanke Beočina ali i problemu sa kojim se susreću onkološki pacijenti, možete pročitati OVDE.
  • bum bam

    11.12.2017 20:57
    @Dječarcu

    Toplo vam preporucujem da procitate komentar od Fx.
  • paaa

    11.12.2017 18:53
    Ne radi se samo o raku, ima i drugih i ozbiljnih bolesti i stanja. Skrenuta je paznja sa osnovnog problema - zakona o radu. Kakva je ovo idiotska drzava gde je neko mesecima i godinama na nekim kratkim ugovorima o radu, ili ih i nema? Nije neophodno da neko ima ono cuveno "za stalno", ali gde su ovde normalni visegodisnji ugovori o radu sa zaposlenim? Razumem i probni period, probne ugovore, ali ako se uveris da radi dobro, zbog cega neki konkretni ugovor nije obaveza? Ko je izmislio da moze 24 meseca po zakonu neko da ti cepka ugovor na mesec po mesec? I da posle toga sve sto je potrebno je da te otpusti na mesec, pa onda moze sve iz pocetka? Ili da neki poslodavac moze da menja radnike ko gace svakog meseca, dok stotine ne izmenja na istom poslu? To je problem ljudi, a ne rak. Zivot i dostojanstvo i pravo na rad i sigurnost, a to povlaci onda i ono sta nam se desava kad dodje do bolesti...
  • Dječarcu

    11.12.2017 18:02
    @zaljubljen u zapad
    Toplo ti preporučujem da odeš smesta na zapad i smesta vodiš ljubav s njim, kada si već tako zaljubljen u njega. Da ti malo otvori oči.
    Ne, nimalo ne očekujem da budeš zaljubljen u bilo koga iz sveta politike, a najmanje u naše političare.
    Problem s vama frelancerima, koji se prodajte za američki minimalac, taj, što zbog 7.5$ prodajte ne samo rad već i sve ostale životne stavove.
    Moralne, etičke, nacionalne (a pri tom mislim na vaše porodice, ništa dalje)....
    Ne valja biti zaljubljen u svog neprijatelja.
    A zapad je neprijatelj Srbiji, od kada je sazanao da je dežela.
    Od početka 20-og veka, svakako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija