Još nije utvrđen koeficijent obeštećenja za oduzetu imovinu, nema ni dovoljno novca u budžetu

Ministarstvo finansija Srbije još nije utvrdilo koeficijent na osnovu koga će se obračunavati obeštećenje građana za oduzetu imovinu posle Drugog svetskog rata.
Još nije utvrđen koeficijent obeštećenja za oduzetu imovinu, nema ni dovoljno novca u budžetu
Foto: Pixabay
Obeštećenje bi trebalo da počne da se isplaćuje u decembru ove godine, za šta je u budžetu namenjeno dve milijarde dinara, rečeno je Beti u Ministarstvu finansija.
 
"U toku je analiza podataka koje je Ministarstvu finansija dostavila Agencija za restituciju, neophodnih da bi se utvrdio koeficijent obeštećenja koji bi bio zasnovan na realnoj proceni", kažu u Ministarstvu. 
 
Zakonom o restituciji predviđeno je da ukupna suma za novčano obeštećenje bivših vlasnika kojima imovina ne može da se vrati u naturi bude dve milijarde evra, da se ta naknada isplati u obveznicama na rok od 12 godina, do 2030. godine, uz godišnju kamatu od dva odsto. Maksimalni iznos koji bivši vlasnik može da dobije je 500.000 evra, bez obzira na tržišnu vrednost imovine.
 
Rok dospeća obveznica, kojima je moguće trgovati na berzi je pet godina. Kraći rok isplate obveznica će važiti za one kojima se pravo i iznos na obeštećenje utvrdi u petoj godini izdavanja obveznica, i iznosiće sedam godina.
 
Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić rekao je da u budžetu nema dovoljno novca za obeštećenje, jer je samo za ovu godinu trebalo da bude izdvojeno 160 miliona evra, a izdvojeno je 16 miliona, odnosno dve milijarde dinara.
 
"Nema mnogo novca ni u Fondu za restituciju. U decembru prošle godine prema podacima Uprave za trezor na računu je od privatizacije bilo 550 miliona dinara, na osnovu konverzije građevinskog zemljišta 565 miliona dinara, a na deviznom računu je 95 miliona evra i oko 15 miliona dolara", rekao je Antić.
 
Dodao je da se Mreža za restituciju "izričito protivi da se novac svih građana iz budžeta troši za obeštećenje kada ima dovoljno državne imovine da se oduzeta vrati u naturi".
 
"Nema nikakve dileme da restituciju treba sprovoditi naturalno kroz supstituciju, što znači da ako ne može da se vrati oduzeta, može druga, adekvatna imovina jer je ima dovoljno, a uz to se njome loše gazduje", rekao je Antić.
 
On je istakao da Mreža za restituciju "ne čeka da se utvrdi koeficijent obeštećenja, već izmenu Zakona o restituciji kojim bi se odredilo da se imovina vraća u naturi". Razlog više je, kako je rekao i to što se koeficijent sada utvrđuje "na osnovu netačnih podataka katastra nepokretnosti o vrednosti imovine, pa će i koeficijent biti pogrešan". 
 
Agencija procenjuje da je ukupna vrednost imovine koju potražuju bivši vlasnici, za koju treba da dobiju novčano obeštećenje, oko 13,6 milijardi evra. Za povraćaj imovine i novčanu restituciju podneto je 86.000 zahteva, a do sada je doneto oko 1.000 rešenja o isplati.
  • Dugoročno

    26.03.2018 15:09
    Oduzimanje privatne imovine od poštnih građana bivše Jugoslavije je bila najveća greška prošlog sistema. Nepravedno vraćanje te oduzete imovine je još jedna u nizu velikih grešaka srpskih vlasti. Posledice će se tek videti.
  • JAPAJA

    25.03.2018 18:37
    samo pravedno
    Pitajte Josku Broza kako je najpravednije.
  • Miodrag

    25.03.2018 16:52
    samo naturalno je pravedno
    Ako je nekome Kralj oduzeo zemlju izmedju dva rata onda je u pitanju bio neki veleposednik. To je bila pravedna agrarna reforma gde se isplacivala naknada. A ove posleratne su bili samo i iskljucivo pljackaski poduhvati. Imovina je oduzeta od najsitnijih seljaka da bi sve do danas, partija upravljala i gazdovala. Tipican sovjetsko kominternovsko pljackaski poduhvat sa ciljem da unisti selo i seljaka. Projekat je uspeo, umesto da bude medju prvima u Evropi, Srbija je zbog komunizma u poslednjih vise od 70 godina, medju poslednjima. E sada se kroz restituciju vraca to malo imovine naslednicima, i tu tajkuni prave probleme, zatojer to nisu privrednici nego komunisticki direktori koji su navikli na monopole,. Jedan od njih se nije snasao ni u Ukrajini, a mozete misliti kako bi prosao bilo gde u svetu gde ima trzista. Ovako, ovde i dalje caruje i pri tome jos pametuje, ali moze mu se posto kao blagajnik jende od partija, nije ni cudo da ima i mzoe da finansir ai jos po koju. Na zalost, imovina je oduzeta od vise od 2 miliona ljudi u periodu od 1944 do 1968, a oduzimana je i kasnije, a danas je podento samo malo zahteva, oko 80.000 gde ima u proseku po 3 potrazioca, tako da ce nakon restitucije uslove za obnovu srednje klase imati nesto manje od 250.000 ljudi, sto je za drzavu Srbiju i vise nego dovoljno za oporavak. Samo da se oslobodimo komunizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija