Srpsko oružje se najviše izvozi u Saudijsku Arabiju, Bugarsku i Vijetnam

Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35, navela je Radio-Televizija Srbije.
Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.
 
"To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira", rekao je za RTS pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.
 
Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 
Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema "Alas" u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje.
 
"Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine", objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković.
 
U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.
 
"Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije 'Smol arms servis', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske", istakla je načelnica odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.
 
Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina, prenela je RTS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija