Upis prvaka od sledeće nedelje, kazne do 100.000 za roditelje koji to ne učine

Upis prvaka počinje 2. aprila i trajaće do kraja maja, pa bi naredne školske godine u Srbiji u školu trebalo da pođe 65.510 mališana, što je manje nego prethodne godine.
Upis prvaka od sledeće nedelje, kazne do 100.000 za roditelje koji to ne učine
Foto: 021
Za roditelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pritom nemaju opravdan razlog, sledi kazna od 5.000 do 100.000 dinara.
 
Prema podacima koje je Republički zavod za statistiku (RZS) dostavio Ministarstvu prosvete, broj dece rođene na teritoriji Srbije stasale za upis u prvi razred školske 2018/19. godine je 65.510, dok ih je prošle školske 2017/18. godine bilo 68.068. RZS nema podatke o mališanima rođenim na Kosovu i Metohiji, a u Ministarstvu prosvete kažu da očekuju od 1.000 do 1.500 prvaka iz južne pokrajine, koji će ući u školski sistem Republike Srbije.
 
Upis se vrši kod sekretara škole, svakim radnim danom, kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole, a prilikom upisa potrebni su izvod iz matične knjige rođenih, (može i fotokopija, a primaju se izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove.
 
Školske 2018/19. godine upisuju se deca rođena od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine. Odabir škole vrši se u zavisnosti od teritorije koju obuhvata područje škole, a svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake s područja koje joj je dodeljeno. Postoji mogućnost da škola upiše i učenike s područja nekih drugih škola, ali samo uz zahtev roditelja i ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti škole.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija