Kosovska lična karta uslov za mobilni telefon na KiM

Ovih dana na severu Kosova i Metohije građani srpske nacionalnosti bave se preregistracijom automobila sa tablica koje je izdao MUP Srbije na tablice Kosova (KS) i Republike Kosovo (RKS) u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja.
Kosovska lična karta uslov za mobilni telefon na KiM
Foto: Pixabay
Istovremeno, kako piše "Danas", poslednjih skoro godinu dana, od kad je na snagu stupio deo sporazuma o telekomunikacijama između Beograda i Prištine postignut u novembru 2016. godine, korisnici Telekoma Srbija sa KiM bili su prinuđeni da zaključe nove ugovore sa Telekomovom ćerkom-firmom MTS doo registrovanom na Kosovu iako su imali važeće ugovore sa Telekomom. Miloš Vukadinović objašnjava za taj list da je hteo da nastavi da koristi usluge Telekoma Srbije s obzirom da je imao ugovor, ali mu je deaktiviran pretplatnički broj krajem avgusta 2017. godine.
 
"Iako sam se nekoliko puta obraćao Telekomu i nudio različita rešenja, jedina opcija koju su oni svim korisnicima dali je bila da se registruju u toj novoj firmi kako bi zadržali postojeće brojeve telefona i nastavili da koriste usluge. Obraćao sam se RATEL-u i Zaštitniku građana, ali su se proglasili nenadležnim u ovakvom slučaju", navodi Vukadinović.
 
Prema rečima tog čitaoca Danasa, prelazak na novog operatera MTS doo povlačio je i još neke obaveze: "Taj zahtev je za sobom povlačio i dodatne obaveze kao na primer potpisivanje dokumenta u kome se korisnik koji nema kosovsku ličnu kartu obavezuje da će istu izvaditi u roku od tri meseca i kopiju iste dostaviti pružaocu usluga".
 
U kratkom odgovoru Telekoma Srbija kaže se da "s obzirom na to da je reč o ćerki-firmi Telekoma Srbija, odnosno o zavisnom preduzeću, kao i u svim ostalim slučajevima redovna poslovna praksa podrazumeva da korisnici ugovore sklapaju sa preduzećem koje im pruža usluge". Što se tiče problema sa ličnom kartom, u Telekomu kažu da "prilikom sklapanja ugovora korisnici moraju da imaju važeći lični dokument, bez obzira na to gde je izdat, odnosno da se ugovor može i sa ličnom kartom izdatom na teritoriji Republike Srbije".
 
Inače, sporazum o telekomunikacijama Beograda i Prištine postignut je 13. novembra 2016. godine i njim je predviđeno osnivanje Telekomove kompanije MTS doo po kosovskim zakonima, na koju je preneta imovina Telekoma. Pre toga su 1. maja 2017. usluge mobilne telefonije na KiM prestali da pružaju operateri VIP i Telenor registrovani u Srbiji.
 
Sledeći korak u sprovođenju ovog sporazuma napravljen je 24. marta ove godine kada je Telekom Kosova saopštio da se na Kosovu više neće koristiti međunarodni pozivni broj Srbije 381, Slovenije 386 i Monaka 377, već samo 383, koji je dodeljen Kosovu, prema dogovoru Beograda i Prištine.
  • ex Pezos

    24.04.2018 21:00
    Reseno..
    ...je ovo davno na silnim pregovorima .
    Mnogo je , po meni , bolje pitanje kome su namenjena dva preostala nedodeljena broja 384 i 388 ?
  • Pazi da

    24.04.2018 16:22
    Nije
    Kosovo je Srbija!
  • Bojan

    24.04.2018 16:16
    Pobeda
    5:0 za Marka Djurica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija