DSS: Putevi i pruge nisu miraz Vojvodine

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević negirao je tvrdnje da je Vojvodina "kao miraz u zajedničku državu Južnih Slovena unela hijade kilometara pruga i puteva".

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević negirao je tvrdnje da je Vojvodina "kao miraz u zajedničku državu Južnih Slovena unela hijade kilometara pruga i puteva".

"Tvrdnja da je Vojvodina 1918. godine imala hiljade kilometara puteva i pruga, a danas ih nema, je najobičnija laž", naveo je Ristivojević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima i dodao da te godine Vojvodina, koja je bila u sastavu Austro-Ugarske, nije ni postojala. Istakao je da su tadašnji putevi i pruge bili u vlasništvu Austro-Ugarske, a ne Vojvodine.

On je negirao i da je Vojvodina "u miraz“ zajedničkoj državi donela fabrike konzervi, čokolade, pivare, mlekare... što se, takođe, pominjalo u skupštinskoj raspravi. "Sve te fabrike su postojale 1918. godine, ali tada nisu bile u javnom vlasništvu, ni Austro-Ugarske ni Vojvodine, već u privatnom vlasništvu, a one su prvi put došle u javno vlasništvo 1946. godine, kada su nacionalizovane", naveo je Ristivojević.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak u ponedeljak je u Skupštini Srbije branio stav da Vojvodini treba da pripadne deo imovine koji se nalazi na njenoj teritoriji, tvrdeći da je pokrajina kao miraz u zajedničku državu Južnih Slovena unela hijade kilometara pruga i puteva, fabrike čokolade, pića, konzervi i piva. Čanak je za skupštinskom govornicom naveo da su Vojvođani u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine uneli 4.700 kilometara izgrađene putne mreže, 2.200 kilometara pruga, više od 100.000 putničkih i teretnih vagona, 902 kilometra plovnih puteva, reka i kanala. Vojvodina je, kako tvrdi Čanak, u miraz, između ostalog, donela i 12 fabrika čokolada, 27 fabrika pića, osam pivara, pet fabrika konzervi i 11 mlekara.

  • 22.09.2011 15:56
    Najbolje da Vojvodina sada ne dobije nista, (neki su vec lupili minus) jer ce Cvarak&Co sve da pokradu i rasprodaju do kraja mandata. Kada budemo imali vlast, a ne ove grabljivice, koja brine o interesu gradjana, onda mozemo da pokrenemo pitanje svojine.
  • Sinisa

    22.09.2011 15:15
    onda je logicno
    da se restitucija sada sprovede, a da se uzmu u obzir podaci o imetku i ekonomiji iz 1918, a ne iz 1945. to bi zapravo bilo pravedno!
  • marko

    22.09.2011 15:14
    xx
    u pravu ste g.Ristivojevicu ,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija