Albanci bojkotuju popis

Članovi opštinskih popisnih komisija u Bujanovcu i Preševu iz redova albanske zajednice napustili su popisne komisije.
Članovi opštinskih popisnih komisija u Bujanovcu i Preševu iz redova albanske zajednice napustili su popisne komisije. Razlog za napuštanje komisija je odluka Skupštine albanskih odbornika od 2. septembra da Albanci bojkotuju popis.

U Preševu je u popisnoj komisiji ostao samo jedan Albanac, a u toj opštini je na instruktažama ostalo i 14 popisivača iz redova albanske zajednice dok su ostali prestali da dolaze. U Bujanovcu su svi popisivači iz redova albanske zajednice prestali da dolaze na instruktažu od 13. septembra, kada su u Bujanovcu održani veliki protesti. Popisivači iz albanske zajednice ne dolaze na instruktažu ni u Medveđi. Kao razlog za bojkot popisa Albanci navode to što popisni listići nisu na albanskom jeziku već na srpskom i na ćiriličnom pismu.

U Zavodu za statistiku kažu da su listići štampani na srpskom jeziku zbog lakšeg unosa i obrade i da nisu štampani ni na jezicima drugih nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji. S druge strane, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je FoNetu da su razlozi za bojkot popisa "politički", a ne tehnički.

U Zavodu za statistiku kažu da su svi albanski popisivači dobili metodološka uputstva na albanskom jeziku.
  • Clan komisije

    25.09.2011 19:41
    Znaci posle popisa u Srbiji ce biti manje od 1% Albanaca! Neka stave prst na celo i razmisli da li im to ide u korist. Nije ovo `98, niti je ovo Kosovo `91. Dosta je Amerima i EU sr..a na Balkanu.
  • 25.09.2011 19:16
    Pitanja su korektna. I po broju i po prividnom zadiranju u privatnost manja su od većine evropskih.
  • berolina

    25.09.2011 18:02
    popis 2011
    ispravka:

    http://popis2011.stat.rs/?page_id=68

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija