Sindikati "IndustriAll" podržali sindikat Krušika

Svetski sindikat IndustriALL i Evropski sindikat industriAll podržali su sindikat Nezavisnost u valjevskom Krušiku.
Sindikati "IndustriAll" podržali sindikat Krušika
Foto: 021.rs
Pozvali su poslovodstvo te državne kompanije da "prestane sa zastrašivanjem članova sindikata i kršenjem prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja", objavio je sajt Nezavisnost.org.
 
U pismu upućenom iministru odbrane Milošu Vučeviću, ministru rada Nikoli Selakoviću i direktorki Krušika Jovanki Andrić, izražena je "duboka zabrinutost povodom informacija o sukobu u Krušiku".
"Obavešteni smo da je rukovodstvo kompanije pokušalo da odvrati radnike da se učlane u sindikat. To je očigledno kršenje ciljeva konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) 87 i 98 o slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju. Srbija je ratifikovala obe ove konvencije, koje je MOR klasifikovao kao dve svoje ključne konvencije, jer propisuju osnovna prava radnika i njihovih sindikata", navodi se u zajedničkom pismu asocijacija IndustriALL Global Union iIndustriAll Europe.
 
U pismu se dodaje "da se čini da pragovi u srpskom zakonu za formiranje sindikata nisu u skladu sa ciljevima ovih konvencija", te da "uznemiruje procedura koju primenjuje dotična državna kompanija" (Krušik).
Ukazano je i da je sindikat Nezavisnost, u skladu sa srpskim propisima, poslovodstvu Krušika dostavio potreban broj članskih prijava radi dokazivanja sindikalne reprezentativnosti, da bi zatim pravna služba kompanije pristupila pojedinačnoj proveri ličnog opredeljenja radnika da se učlane u sindikat ispitujući ih kada su i zašto potpisali pristupnice.
 
"U znak solidarnosti sa radnicima kompanije, u pogledu univerzalnih prava radnika da kolektivno brane svoje interese, želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo ovim neprihvatljivim dešavanjima. Pozivamo vas da istražite ovaj slučaj i potražite brzo rešenje za sukob. Izražavamo i nadu da će se izbeći ovakve opstrukcije protiv formiranja sindikata u vašoj zemlji", ističe se u pismu sindikalnih aocijacija koje, kako se navodi, predstavljaju milione radnika u proizvodnim industrijama širom sveta.
 
Dve međunadone sindikalne federacije će "pomno pratiti dalji razvoj događaja u ovom slučaju", navodi se na kraju pisma koje su potpisali generalni sekretar IndustriALL Global Union Atle Hoie i generalna sekretarka Insustiall Europe Judit Kirton-Darling.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija