A11: Vlada kontinuiteta u ignorisanju prava građana - analiza Vučevićevog ekspozea

Vlada Republike Srbije obećava da će biti vlada kontinuiteta, u šta se lako može poverovati jer ni nova Vlada, poput prethodnih, neće voditi odgovornu politiku zaštite socijalnih i ekonomskih prava.
A11: Vlada kontinuiteta u ignorisanju prava građana - analiza Vučevićevog ekspozea
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Ovo je zaključak Inicijative A 11 nakon prezentacije ekspozea novog mandatara, a sada predsednika Vlade Miloša Vučevića.
 
A 11 upozorava da u ovom dokumentu nisu mogli da pronađu ni naznake da će među prioritetima biti briga o marginalizovanima, pa ni socijalna politika u načelu.
 
"Pravo na rad i zapošljavanje ekonomsko je i socijalno pravo svih nas i spada u domen svakodnevnih prava, ali se u ekspozeu posmatra isključivo kroz ekonomski rast i brži i veći industrijski razvoj", navode oni.
Pravo na zdravlje, dodaju, kratko se pominje, ali uglavnom kroz perspektivu razvoja infrastrukture domaćeg zdravstva. 
 
"Iako je infrastruktura bitna karika zdravstvenog sistema, postoje veliki problemi poput nedostupnosti zdravstvenih usluga za veliki broj građana i građanki, nejednakosti u pristupu ovim uslugama, pa i situacija koje bi se mogle podvesti pod diskriminaciju najugroženijih, koje 'nasleđuje' svaka Vlada unazad", ističe A 11.
Dodaju i da socijalna zaštita ne postoji u prezentovanom ekspozeu na 67 stranica.
 
"Zabrinjavajuće je da prvi čovek Vlade Srbije nema viziju razvoja oblasti koja bi trebalo da bude najbitnija u razvijenom društvu u kojem se brine o pojedincu i koje je zasnovano na načelima solidarnosti i socijalne pravde. Stoga je lako zaključiti da će ovo zaista biti vlada kontinuiteta, koja neće naročito mariti za socijalnu politiku, borbu protiv siromaštva i isključivanje najugroženijih građana i građanki i iz mogućnosti da imaju kakvu-takvu socijalnu pomoć", naglašavaju iz A 11.
 
Dokaz, dodaju, pronalaze u dvogodišnjoj primeni spornog i štetnog Zakona o socijalnoj karti u našem zakonodavstvu, koja je dovela do "brisanja" više od 44.000 građana iz sistema socijalne zaštite.
 
"Obrazovanje je takođe oblast u kojoj se zanemaruje problem samog pristupa obrazovanju, naročito za romsku decu, gde romske devojčice često ranije napuštaju školovanje, očekivanja od njih u obrazovnom sistemu su niža nego od ostale dece, a postoje i dugogodišnji problemi takozvanih 'romskih škola', segregiranih škola u koje skoro pa isključivo idu samo romska deca", dodaju oni.
 
Podsećaju i da je Incijativa A 11 pre samo dve godine dokazala da su deca određenih politički aktivnih građana i građanki Pećinaca diskriminisana budući da nisu upisana u obdanište isključivo zbog stranačkih opredeljenja svojih roditelja i drugih članova njihovih porodica.
 
Stanovanje, ističu, jeste pravo o kom takođe nema reči. 
 
"Srbija nosi težak teret nerešenog stambenog pitanja brojnih građana, Roma i Romkinja, izbeglica iz ratova devedesetih, interno raseljenih sa Kosova, osoba u situaciji beskućništva i mnogih drugih. Život u neformalnom naselju u 21. veku dokaz je nespremnosti da se država suoči sa sistemskom diskriminacijom prema Romima i Romkinjama, čije bi suzbijanje de facto dovelo do boljeg položaja ove manjinske grupe u društvu i do boljeg životnog standarda i za njih", ističu oni.
 
Sa druge strane, "druge kategorije građana se takođe suočavaju sa brojnim problemima u pristupu adekvatnom i priuštivom stanovanju, sistem socijalnog stanovanja je praktično nepostojeći, ne postoje mehanizmi za suzbijanje rastućih troškova stanovanja i uopšteno bavljenje stambenom krizom koja godinama postoji u Srbiji"
 
"Ni jedno od ovih pitanja nije ni pomenuto u ekspozeu predsednika Vlade", ističe A 11.
Žena se u ekspozeu posmatra kao biće koje rađa, koje vredi isključivo zato što rađa decu, ističu. 
 
"I dok je pohvalno što se u ekspozeu najavljuju izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, proširenje pristupa dečijem dodatku porodicama sa više od četvoro dece i oslobađanje od poreza na dohodak majki sa četvoro i više dece, zabrinjava narativ koji ženu tretira kao vrednu samo ukoliko je majka. Tvrdnja da će 'žene u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci“ ukazuje na nerazumevanje nejednakog položaja žena u društvu, a još je gore kad ovu rečenicu prati ideja da „mi ne stvaramo društvo jednakih u prihodu, ovo nije i neće biti vlada koja će promovisati ideje uravnilovke i samoupravnog socijalizma'. Rodna ravnopravnost i prava žena nisu i ne mogu da se svedu na podršku određenom političkom uređenju", naglašava A 11.
 
Teret porodičnog života i "tradicionalnih vrednosti" koje propagira nova Vlada u potpunosti je na majci, bez pomena uloge očeva u podeli poslova.
 
"U svakoj državi, izvršna vlast je ključna karika za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava, pa bi to trebalo da bude slučaj i sa Vladom Republike Srbije. Radi ispunjavanja obaveza koje se odnose na poštovanje ekonomskih i socijalnih prava, donosioci odluka moraju da - u svakom trenutku, imaju u vidu prava svih građana i građanki, te maksimalno upotrebljavaju raspoložive (tehničke, finansijske i druge) resurse radi progresivnog ostvarivanja ovih prava. To se na najbolji način postiže zaštitom onih koji su u društvu najslabiji, odnosno čija su prava najugroženija", ističe A 11.
 
Ovakvi poražavajući stavovi i nebriga za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava novu Vladu Republike Srbije zaista čine vladom kontinuiteta u kršenju svakodnevnih prava, 
  • Mbm

    15.05.2024 13:17
    Ista retorika vlade neuspeha
    Niti postoji odgovorna vlada bez gradjana, niti gradjani imaju gde i sta da rade, niti se dugovi ino kreditorima mogu vraćati novim zaduzivanjima kako to rezim radi,. Vlada se bavi sobom, i jedina razlika u odnosu na raniji saziv, je povecanje broja članova za plate i staž. Vlada Srbije ne zna da radi svoj posao, ugrozava bezbednist i opstanak sopstvenih gradjana koji su temelj drzavnosti. Vlada ne saradjuje sa gradjanima, ne razime sta je to drzava, zabranjuje zaposljavanje i nijr sposobna da oformi ni ssvete za zaposljavanje i da obezbedi prihod od koga gradjani mogu da zive. Sposovna je samo da izlazi pred kamere i provodi isprszne i beskorisne price i troskove, a nebrigom o stanovnistvu isto sistematski unistava, zabija u novi ciklus bede, besposlice i vrsi dalje rasprodaje drzavne imovine i resursa. Licni interesi istog jezgra propadanja nacije i drzave, bezakonje, prisilna otpustanja, nepostojanje socijalne države, nisu ksrakteristike legitimnosti vlade. Povecan broj i omasovljenje (zavetnica Milica , Djuric,...) ne donose nikakav boljitak narodu, vec samo nove dugove i haotično stsnje bezakonja i licne i zivotne ugrozenosti svakog drzacljanina Srbije. To nije vlada legitimnog saziva i legitimnih interesa gradjana i drzave u funkciji gradjana, a ne pojedinca i grupe.
  • Heruvim

    11.05.2024 08:54
    @zz top
    Tim koji pobeđuje se ne menja , izdrži hehe !
  • zztop

    10.05.2024 17:42
    Kad radiš i biraš stalno isto kako se možeš nadat drugom rezultatu ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija