Ivanović: Neće biti lokalnih izbora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas u Istoku da organizovanje lokalnih izbora na Kosovu nije moguće bez podrške međunarodne zajednice i da, ako u nekim opštinama i bude tih izbora, oni neće biti priznati.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas u Istoku da organizovanje lokalnih izbora na Kosovu nije moguće bez podrške međunarodne zajednice i da, ako u nekim opštinama i bude tih izbora, oni neće biti priznati.

"Ukoliko predstavnici Srba u Zvečanu i Zubinom Potoku odluče da održe izbore, oni neće biti priznati jer, da je postojala namera da se izbori priznaju, Republička izborna komisija bi izdala drugačije upustvo", rekao je Ivanović.

Ivanović je danas, tokom posete metohijskim selima u opštini Istok ocenio da povoljniji položaj Srba na severu Kosova ne bi smeo da ih navede na odluke koje bi koristile samo njima. On je naglasio da kosovski Srbi ne treba da zaoštravaju odnose sa Beogradom, ali pojedinci to ipak čine, zbog partijskih interesa, a cenu će platiti obično stanovništvo.

Ivanović je izjavio da je važno da se državni organi i Vlada Srbije Kosovom bave u kontinuitejetu i da će prioritet i naredne vlade biti briga o Srbima u Pokrajini i onima koji žele da se vrate.

Ivanović je tokom posete Osojanu, prvom povratničkom selu u opštini Istok, rekao da ljudi nameravaju da ostanu i žive u mestima gde se seju njive, sade voćnjaci i grade obdaništa. "Obdanište u Osojanu, čija je izgradnja u toku poklon je grada Beograda i taj primer treba da slede i drugi gradovi u Srbiji", rekao je Ivanović i ukazao na činjenicu da i posle 12 godina ima porodica koje žele da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Predsednik Opštine Istok Dragoljub Repanović rekao je da u 14 sela živi oko 2.000 Srba. On je podsetio da je u Osojane izmeštena lokalna samouprava, da rade osmogodišnja škola, pošta, kancelarija tržišta rada, Dom zdravlja, i da je uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju opstanak i ostanak povratnika sve izvesniji. "Poljoprivredna proizvodnja je povećana za skoro 500 puta, zasejano je oko 400 hektara a u toku je setva na još oko 100 hektara pod kukuruzom", rekao je Repanović i dodao da država mora da shvati da vredi ulagati u Osojansku dolinu jer Srbi tu žele da ostanu i žive.

Predsednik Opštine rekao je da je za nabavku mehanizacije Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uložilo oko četiri miliona dinara a za građevinski materijal za štale i dogradnju kuća blizu sedam. "Poseban problem je što se građani ne osećaju sigurno, sve su učestalije krađe stoke, mehanizacije i šume", rekao je Repanović i pozvao predstavnike međunarodnih misija i Kosovske policije da spreče nasilje nad Srbima, pronađu i kazne počinioce krivičnih dela.

Ivanović je obišao i radove na putu koji povezuje srpska sela u opštini Istok i Zubin Potok čiju izgradnju finansira Ministarstvo za Kosovo i meštanima obećao da će, bez obzira koja vlada bude formirana, pomagati Srbima u pokrajini.

  • Komšija

    19.04.2012 20:10
    Neće biti ni ostalih izbora samo mu nisu javili. Biće dozvoljeni izbori kao da je Kosovo nezavisna država pa mogu glasati samo oni koji imaju dvojno državljanstvo. E, da bi glasao treba će i državljanstvo "države" Kosovo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.