"Marijin zakon" u utorak pred poslanicima

Skupština Srbije razmatraće u utorak nova zakonska rešenja u sprečavanju seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Skupština Srbije razmatraće u utorak nova zakonska rešenja u sprečavanju seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan uveren je da će takozvani Marijin zakon biti jednoglasno izglasan u Skupštini Srbije.

"Prema njemu, svi koji su bili osuđivani za seksualne delikte imaće obavezu da se, posle odsluženja kazne, koja može biti i do 15-20 godina, redovno javljaju policiji, socijalnim centrima, psihijatrima i neće smeti da prilaze blizu školama, obdaništima, igralištima i tamo gde ima dece", istakao je Cvijan. On je napomenuo da će biti izričito zabranjeno da se ublažava kazna zatvora po nekim vanrednim lekovima za takve osobe.

"To je zakon koji postoji svuda u Evropi i, zahvaljujći ocu Marije Jovanović i Vladi Srbije, on je ušao u proceduru. Njen otac je pokrenuo nevladinu organizaciju, animirao sve nas iz parlamenta i na kraju ova vlada predlaže zakon koji će biti poznat kao Marijin zakon", ukazao je Cvijan.

Predloženi zakon predviđa i da se osoba koja je osuđena na kaznu zatvora za to krivično delo ne može uslovno otpustiti. Počinilac tog krivičnog dela posle izdržane kazne zatvora moraće obavezno da se javlja nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, biće mu zabranjeno posećivanje mesta na kojima se okupljaju maloletnici. Moraće da posećuje profesionalna savetovališta i ustanove, da obaveštava o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju i inostranstvo, a te sve mere sprovode se 20 godina posle izvršene kazne zatvora.

  • Dobar je

    24.03.2013 07:16
    Ali ipam mislim da je preslab - po evropskim standardima je. Treba ga prepisati od amerikanaca, za takve zivotinje od ljudi samo dozivotna ili smrtna kazna.Pa kome su ti manijaci potrebni?
  • ŠOJIĆ

    23.03.2013 18:47
    U potpunosti podržavam predloženo zakon! Svaka čast. Bilo bi lepo kada bi se neko setio da napravi takav zakon za narko dilere. Srbija bi procvetala.
  • Chiske

    23.03.2013 17:02
    Kakav bre Marijin zakon, po kratkom postupku metak u potiljak kao kinezi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija