SNS "nije imala donacija", DS imala 1.200 donacija

DS, SDPS i SPO su jedine parlamentarne stranke koje su na svojim sajtovima objavile spisak priloga građana i pravnih lica za prošlu godinu, iako na to zakon obavezuje sve registrovane partije.
DS, SDPS i SPO su jedine parlamentarne stranke koje su na svojim sajtovima objavile spisak priloga građana i pravnih lica za prošlu godinu, iako na to zakon obavezuje sve registrovane partije.

Do 15. aprila sve političke stranke moraju Agenciji za borbu protiv korupcije da predaju finansijske izveštaje za 2012. godinu sa svim prihodima i troškovima.

Sudeći prema podacima koje je DS objavio na svojoj internet stranici, u 2012. godini demokrate su imale oko 1.200 donacija.

Najveći prilog stranci dala je kompanija "Intelkon", koja je u vlasništvu firme "Ejmard limited" sa Kipra. Oni su DS-u donirali blizu 50.000 evra. Na spisku većih donatora je i preduzeće "Protekta" Dragana Trivana, koje je na račun demokrata uplatilo nešto više od 20.000 evra.

Za razliku od demokrata, SDP i SPO nemaju toliko donatora. Na račun stranke Rasima Ljajića u 2012. uplaćeno je svega 17 donacija, od kojih najveća iznosi 200.000 dinara, dok je SPO u istom periodu imao dvadesetak priloga.

Na sajtu Srpske napredne stranke postavljen je završni račun za 2012, ali se u njemu ne mogu videti donacije. "Ako ih nema u tom dokumentu, to znači da ih nije ni bilo", rečeno je "Blicu" u SNS.

Slično su "Blicu" odgovorili i u Liberalno demokratskoj partiji, na čijoj se internet stranici ne mogu videti podaci o donacijama za prošlu godinu.

Ni Socijalistička partija Srbije na svom sajtu nema finansijski izveštaj za 2012, a objavljena su imena donatora u 2013. godini. Isto važi i za Ujedinjene regione Srbije. Kako su "Blicu" rekli u toj partiji, oni se i dalje vode kao udruženje građana, zbog čega nisu u obavezi da objavljuju imena donatora, ali su prilozi zavedeni na sajtu G17 plus. Sudeći po tim podacima, koji su poslednji put uneti u maju prošle godine, G17 je imao više od 800 donacija, uglavnom od fizičkih lica.

Najnemarnija je Nova Srbija Velimir Ilića, na čijem sajtu nema finansijskog izveštaja za 2012, ali ni za 2011. Poslednji podaci o prilozima objavljeni su za 2010. godinu.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode da prate da li se objavljuju spiskovi donatora, kao i da će te podatke uporediti sa finansijskim izveštajima koje stranke moraju da dostave do 15. aprila.

"S vremena na vreme pratimo šta se objavljuje na internet stranicama političkih subjekata i pravimo snimak stranice kako bismo kasnije mogli da ga koristimo prilikom kontrole izveštaja", kažu za "Blic" u Agenciji.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da partije imaju obavezu da na svojim sajtovima objavljuju spisak donatora, ali samo u slučaju iznosa koji je na godišnjem nivou veći od jedne prosečne plate u Srbiji.

"Neke stranke prikazuju mesečne priloge, neke ne. Pratili smo kako su objavljivali donacije za vreme predizborne kampanje. Nakon što su Agenciji dostavili izveštaje o troškovima u kampanji, ispostavilo se da nisu sva imena donatora objavili na svojim sajtovima. Nijedna prijava nije podneta, ali još ima vremena jer rok ističe za pet godina", objašnjava Nenadić.

Stranke još duguju za kampanju

Stranke još nisu izmirile sve račune iz prošlogodišnje predizborne kampanje. Prema saznanjima "Blica", URS duguje oko dva miliona evra, a veliki dug ima i LDP.

Marko Selaković, portparol URS, juče nije želeo da "licitira o visini duga". Kako je rekao, više od 70 odsto kredita koji su uzeli u predizbornoj kampanji je otplaćen.

"Sve obaveze izmirujemo na vreme. Sa drugim poveriocima smo sklopili ugovor o reprogramu i sve uredno servisiramo", navodi Selaković.

Ni u LDP nisu želeli da govore o visini duga, koji je, prema saznanjima "Blica", i do milion evra. U toj partiji kažu da oni "nemaju dugove, već samo obaveze, koje redovno izmiruju".

DS duguje za predizbornu kampanju 335 miliona dinara Razvojnoj banci Vojvodine od koje je uzela kredit. Od 4. marta stranci su blokirani računi zbog neizmirivanja obaveza, nakon čega je Predsedništvo pozvalo članstvo da donacijama pomognu da se obezbede garancije za kredit i da se vrati dug.

  • 03.04.2013 22:13
    a šta se dešava kad stranka ode u stečaj?m?hoće neko da otkupi njihovo članstvo za 1 euro? znači to bi bilo 13% glasačkog tela od DS....a URS I LDP se ne isplati ni kupovati...jad totalan...
  • 03.04.2013 10:35
    @Smilja
    I još jedan - Kostić. Kako ga samo Vučić hvali, ljubi ga majka. Pošten, ma prepošten!
  • Smilja

    03.04.2013 06:07
    SNS-u je dovoljan samo jedan Beko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija