Ekskurzije uskoro preko tendera?

Ekskurzije, nastava u prirodi i drugi izleti ubuduće bi mogli da se organizuju kao klasične javne nabavke.
Ekskurzije, nastava u prirodi i drugi izleti ubuduće bi mogli da se organizuju kao klasične javne nabavke.

Međutim, procedura prilagođavanja ovakvom sistemu uvukla bi srpske škole u nove probleme koji bi, ako se zakon ne sprovede u potpunosti, zahvatili i džepove roditelja.

Ministarstva prosvete i finansija bi mogla da proceduru tendera za đačke ekskurzije usaglase sa bilo kojom drugom javnom nabavkom, koja će se sprovoditi po novom zakonu.

Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović tvrdi da je ovo jedan od načina da se korupciji u prosveti stane na put.

"Cilj je da se uvede neki red u organizaciju, da se smanji mogućnost korupcije od strane agencija na direktore i to je dobra stvar. Loša je komplikovan sistem plaćanja, dosta škola otkazuje ekskurzije jer ne mogu da postignu da plate ...Uvek imamo dobre i loše strane", kaže Pavlović.

S druge strane, najviše srpskih škola bi moglo nespremno da dočeka ovakve nagle promene.

Međutim, direktorka Osme beogradske gimnazije Irena Brajević objasnila je da drastičnih promena u pravilniku nikada nije ni bilo, da zakon obavezuje transparentnost svakog tendera i da nema razloga za brigu.

"Mislim da ne treba da se plašimo kontrole, s obzirom da je stupio novi zakon, ja sam se zato obratila Ministarstvu i dobila tumačenje da će ostati javna nabavka kao što je bila, pravilnik je takav od 2006. Ja ne vidim to kao problem za školu, moraćemo malo da učimo, ali treba imati kontrolu", navodi Brajević.

Brajević tvrdi da je jedini problem u razilaženju pravilnika sa novim zakonom koji se odnosi na rokove isplate u procesu javne nabavke i da bi to trebalo hitno rešiti na sastanku Ministarstava prosvete i finansija.

Ako se ministarstva dogovore o eventualnim promenama, moraće u najkraćem roku da prilagode sve novom pravilniku, dok će na školama biti zadatak da promene ne zahvate i džepove roditelja. U svakom slučaju, biće potrebno mnogo truda da bi građani prestali da prosvetu doživljavaju kao jednu od najkorumpiranijih grana.

  • Steva-NS

    17.09.2013 16:08
    Svaka pohvala za odluku.Konačno će prestati priče o mešetarenju škola i prosvetnih radnika.Ovo je jedna od pobeda ispravne vizije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija